Thursday, February 25, 2010

Selamat harijadi k.nor...

Selamat harijadi tuk seorang kakak cyber yg atie kenali...atie doakn k.nor panjang umur..murah rezeki...semoga jadi isteri yg solehah...bahgia ngan kehidupan brsama keluarga trsayang & sentiasa diberkati oleh ALLAH..Amin.

Silalah ambil....

Salam semua...sempena kedatangan MAULUDUR RASUL,pada esok hari(12 rabiulawal 1431H) dan jatuh pada hari jumaat(hari yg mulia & penghulu segala hari)...marilah kita menghayati perjuangan RASULLAH(s.a.w.)...dlm menegakkan syiar ISLAM ketika dulu...
Kepada kawan2 yg dtg kerumah atie nie...SILALAH BAWAK E-KAD kt bwh tue kerumah masing2 yer...sebagai tanda ingatan dari atie...!!wasalam(badan atie lain mcm jer rasanya..mcm nk demam)sok2 klu atie x update...mmg sah la dmm!huuuuu

Wednesday, February 24, 2010

Jom makan buah nie....

Selamat mlm!!...arini atie terrrrrrrlbh rajen....brderet2 n3 atie buat....klu time 'M'...satu n3 tk buat..hikhik.Nie mcm cover la mana hari2 yg atie malas update tue(ada ka..?)...ptg tadi g pasar mlm ngan laling atie...x jauh pon,kt depan Taman Perumahan atie gak....cadangnya nk beli pucuk paku(selalu ada)....& buah-buahan(cuaca panas skrg..haus jer...elok mkn buahkan?)....dlm jln2 tue nampak la buah poberet atie(yg kecik kaler kuning tue!)..korang panggil buah apa yer?...yg kuning besar tue,bdk tadika pon taukan!...hikhik....balik umah,basuh2 pastu NGAP!!emmmm...sedapnya(korang jgn pikir yg idak2 lak...atie mmg suka buah nie)...kot2 ada makyong yg trbukak blog atie nie...jgn ngencess yer.nak huluq pon jauh...nk post pon kang busuk masa ontway...korang layan aje la gambo2 nie....


IST GIVEAWAY DARI FAWA....

Selamat tghari semua!!...tadi g jln2..pusing2 seluruh mesia(dh xde koje..hikhik)...tup!tup!sampai keumah FAWA(singgahsaja.blogspot.com)...wah!ada GA lak....bkn apa trpikat ngan barang2 yg akan diberi(comel2 hadiahnya...atie sukeeee)...mana tau kot2 rezeki atie leh dptkan?...klu xde rezeki tkpe la(saje nk sonok2,meriahkn GA 1st FAWA)...Korang tunggu apa lagi?JOM join sekali...kita terjah umah FAWA...

seorang pemenang bertuah sahaja akan dipilih melalui undian.
tarikh tamat penyertaan adalah pada 01 MAC 2010.

ok...apa perlu anda lakukan, mudah saja :

1. jadi follower saya!DONE

2. link kan blog saya dalam blog list anda.DONE

3. buat satu post/n3 dalam blog anda tentang giveaway ini, jangan lupa letakkan gambar diatas dan dan letakkan link n3 ini pada n3 anda.DONE

4. tinggalkan komen pada n3 ini dan link anda yang anda telah buat tentang giveaway ini.DONE

5. saya akan up date dari semasa ke semasa.

Maaf,terlambat pulak....

Sebenarnya,atie nk mintak maaf pd kengkwn semua yg mintak resepi lempeng pisang aritu...x sempat nk tempek(hikhik malas nk taip sebenonya.)..arini atie tunaikn janji la yer.klu diikutkn atie main campak jer bahannya(dh terer la konon...hahaha)....tp atie usahakn gak cari resepi nie(syami punya rasanya)...klu atie buat mmg xde sukatan...atie main masuk je la tp resepi nie hampir2 sama mcm resepi atie buat cuma ada la 1/2 bahan atie tambah....nanti korang blh try yer..

Bahan-bahan:
**5 biji pisang(atie guna pisang 'awak' lg sdp!)
**3 sdb gula pasir
**1/2 cwn tepong gandum
**1/2 cwn santan(xde lam resepi tp atie tambahkn)
**kelapa parut(putih shj)
**sdkt garam
**Daun pisang(secukupnya)


Cara-cara:
1.Lenyekkan pisang dgn gula hingga hancur(atie blend jer..senang).Masukkan dlm mangkuk dan tuangkan tepong gandum dan santan tadi.
2.Gaulkan hingga sebati(agak2 mcm nk buat jemput2 pisang tu la tp lempeng nie mcm 'lembik' sikit la dr adunan tuk buat jemput2)
3.Utk 'lembikkan' lg adunan tadi blh tambah santan sikit lg(atie guna santan sbb nanti rasanya lemak2 gitu bila dimkn ngan kelapa parut)
4.Dh siap,ambil sdkt adunan...ratakan diatas daun pisang(sebahagian saje).taburkn kelapa parut yg telah digaul ngan sdkt garam .
5.Lipatkn daun pisang yg sebahagian lg tuk menutupi adunan pisang yg telah diisi kelapa parut.
6.Bakar diatas dapor dgn menggunakan api kecik(seeloknya dlm kuali biasa/non-stick).Balik2kan kedua bahagian hingga masak.sedap dimakan panas-panas!

Tuesday, February 23, 2010

Pizza....

Selamat pg....sapa nk pizza????sory yer dh habih la pulak....nie atie saja tempek gambar... biar korang ngencess...hikhik.sebenonya pizza tue,atie buat masa ADIK brcuti aritu...buat ngan dia la tue(anak dara kena diajar ke dapor!)...pizza nie mmg sdp,timakasih la tuan punya resepi....mintak halal ye(atie pon lupa sape tuan punya resepi ni)main copy je.klu ada sapa2 nk try wat pizza,atie rasa resepi nie sesuai sgt...bahan2 pon x bape byk(save budget..hikhik)..yg penting sedap(Adik cakap,pasni x payah pegi pizza hut lg)...hikhik!!!




Bahan-bahan:
**200gm tepong roti
**1 sd garam
**1 sdk yis(mauripan)
**125ml air
**1 sdb butter(atie + shortening sikit)
**1 sd susu tepong(atie x isi,takdak)

Topping:
**tomato(ptg dadu)
**sosej(rebus dulu..pastu potong bulat2)
**Bawang besar(ptg dadu)
**keju mozarella(atie guna keju cheedar jer)
**crab stick(potong kecil)
**Daun sup
**Mayonis
**sos cili & sos tomato
**cendawan butang
**nenas(potong dadu)
**cili merah & hijau(potong dadu)

Cara-cara:
1.Bahan-bahan digaul sebati & diuli..biarkan Doh naik selama 45-60 minit.tutup Doh ngan kitchen towel yg lembap.
2.Apabila Doh dh naik,canai Doh setebal 0.5cm dan cucuk2 ngan garpu...isikan dalam dulang pizza.
3.Sapu kulit pizza ngan mayonis,sos cili & sos tomato...tabur semua bahan topping diatasnya(tuk Adik atie tabur sosej jer,dia x suka bahan2 lain)
4.Last sekali baru tabur cheese dan bawang besar yg dipotong dadu tadi.bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit.pastu boleh la dimakan(panas2 lg sedap).

Adik balik ke SABDA....

Ahad semlm,htr ADIK balik ke asrama ....brtolak dr umah kul 4 ptg.masa dok iron baju2 dia tue,perasaan atie sayu jer...entah la!sampai kt SABDA(nama singkatan sek sains tue)dh ramai murid2 yg sampai...masing2 sibuk mendaftar kt warden trmasuk la ADIK....pas angkut barang2 masuk asrama,ADIK turun jumpa atie ngan laling kt bwh...salam kitaorg(time pelok & cium dia nie,atie dh rasa sebak)...atie tgk ADIK nagis gak(itu yg atie x tahan)....dh masuk kete tp masih lambai dia..x sampai hati nk tinggalkn dia kt situ...sepjg perjlnan blk,lam kete...banjir lg!!!!(cenggeng betul atie nie yer!entah lah....)sop!sop!



Sunday, February 21, 2010

Bekpes pg nie..

Arini atie sibuk sikit..so korang layan la menu bekpes atie pg nie...nasi goreng(malas nk hias bagai ngan kuih kaswi)...ADIK blk asrama ptg nanti...nk kemaskn barang2nya...(tang nk kemas brg2 Adik nie yg atie tahan...dr mlm tadi atie dh sedih,sayu rasa hati...rasa berat jer nk lepaskn dia blk asrama...ya la semggu dok umah ngan atie..mmg sonok!)....X tau la apa jd ptg nanti masa htr dia...yg pasti BANJIR bsr!!huuuuuuu..huuuuu


Jalan-jalan ke ipoh....

Selamat pg semua...semlm atie skluarga g ipoh....laling atie ada hal sikit...lama gak x g ipoh, sambil tue nk ziarah anakbuah yg masuk wad,tgk umah baru Adik & ziarah Abg...dlm perjlnan ke ipoh,kami singgah jap kt kg atie,ziarah Apak....Alhamdllh dia sihat jer...pastu baru brgerak ke ipoh.Mula2 g umah Abg(terjah jer,tgk2 kami dh sampai depan umah dia...sory Yeop)...dh puas nyembg baru la g umah Adik(kami terjah gak umah dia...dia baru msj...tp kami dh sampai dpn umahnya...dia br ambik anaknya yg kuar hospital semlm,Alhamdllh)mmg cantik umahnya!!pada k.chik...sory la,tk bgtau nk dtg(kami nie kan suka dtg mengejut camtu..hikhik)Tp Adik atie nie blm pindah sepenohnya...byk barang2 yg blm di bwk,insallh katanya, awal bln 3 sok baru settle semuannya.Dlm perjlnan blk ke BD....singgah umah Abg Ipar atie,(Tahniah pd biras atie,k.wan disahkn pergnant anak yg ke5).Alhamdllh rezeki diaorg!!korang layan gambar2 dulu yer...




Friday, February 19, 2010

Award dari Love....

Salam semua...emm, arini baru sempat nk gantung award yg diberikn oleh LOVE,seorg teman cyber yg atie kenali.timakasih LOVE kerana sudi bg k.atie award yg cantik & cute nie!semoga persahabatan yg trjalin dialam cyber nia akan brkekalan selamanya...& satu hari nanti kita akan brtemu...


Thursday, February 18, 2010

Lempeng pisang....



salam semua...pg tadi atie buat lempeng pisang jer...lama x mkn...trkenang masa ada Arwah mak dulu...rajen Arwah buat tuk sarapan pg...atie pon kdg2 jer buat sbb xde yg suka...tambah lak anak2 atie tue!!...semlm tgk pisang'awak' yg MIL bg dh masak sgt...sayang lak klu dibiarkn..jd atie pon merajenkn diri buat lempeng nie...klu mkn panas2 mmg sdp...letak inti kelapa yg digaul garam....diselimuti ngan daun pisang...mmg sedap sgt!!...utk Adik, atie dh siapkn masakan tghari awal2 sbb dia mmg x akan mkn lempeng nie...sambil mkn lempeng,minum lak air nescafe lam cwn kopitiam tue..mmg mengasyikkan..hikhikhik.

Tuesday, February 16, 2010

Menu hari ini...

Selamat ptg semua...mesti semua dh mkn & sedang berehat2 sambil dok pikir tuk minum ptg nanti kan?....lambat lak menempek n3 tuk tghari nie(dok melayan kerenah anak dara sorang tu la..)arini atie msk simple jer... sambal ikan...tumis kcg pjg + tempe(poberet laling atie)...ngan acar buah(sedapnya!!)menu gambar kt bwh tue adalah masakan tghari td...mmg kenyang mkn,tambah lak ada acar,mkn ngan nasi panas2...mmg menambah2 atie ngan laling mkn...Adik lak x suka!Acarbuah tue byk atie buat...tahan lama klu kita msk betul2kan...Sila!sila!mkn kt umah atie nie...nasi byk lagi kt dapor...nanti cedok sendirik yer!



Sudah sampai....

Salam semua...pg nie xde gambar bekpes atie tempekkan cuma nk kongsikn ngan korang semua ttg barang yg atie pesan dh sampai ke destinasinya(ptg semlm)....Alhamdllh semua selamat ,xde yg luka/trcedera...mungkin cara packing yg baik...dh lama teringin benda nie...selalu nampak kt umah kwn2 yg brkongsi minat yg sama...TP akhirnya atie temui gak,xbuang masa terus pesan sblm orglain rembatkan?....bg org lain yg dh ada,mungkin biasa jer...tp atie nie mmg sonok sgt!dh lama cari...dh lama trpikat...TUE DIA CAWAN KOPITIAM IJO!!...ala koleksi atie ciput jer,baru nk brjinak2 kata org...lain la cam YATT tue,mmg koleksi dia blh buat leleh airliur!kan yatt???takpe la pelan2 dulu,nanti byk la..Insallh.


Ni la cawannya..posing sikit jer(sessi menayangkn diri)...malas nk kuarkn dari kotak dulu semuanya...dok pikir mana nk letakkan cawan2 yg cantik nie...sblm tue biar lam kotak...korang layan la gambar cawan atie nie yer....babai!!

Monday, February 15, 2010

Apa khabar semua....

Atie dh blk!!!!!....rindunya ngan korang semua...Alhamdllh semua urusan dh selamat & selesai...pd yg meninggalkn msj dibox,atie nk ucapkn TERIMA KASIH diatas ucapan & doa kalian atas kehilangan Arwah makcik....budibaik korang semoga ALLAH yg dpt membalasnya,Amin.Kt umah skrg nie.... atie dh ada kawan...sape???ADIK la!!....dia dok kt umah semggu sempena raya cina nie...bestnya(ada kawan gaduh ngan ibu..hikhik)..siAbg lak x balik....cuti2 nie, byk sungguh jemputan kenduri kawinkan?....klu x pergi.. semua tue sedara & kawan2....jadi klu ada jemputan kenduri tue.. atie gantung peyok la!okey la atie pon x mau tulis byk2...sat lg nk g kenduri ngan laling atie tue.korang layan la bekpes atie pg nie tadi...Jom!!



Thursday, February 11, 2010

Al-Fatihah....



Salam semua....dpt panggilan telefon mengatakan makcik laling atie meninggal tadi....so kami akan brtolak ke rumah Arwah,doakn perjlnan kami selamat....pd kengkwn,maaf la x sempat nk balas komen korang.insallh blk nanti atie akan balas semua....dimasa ketiadaan atie nie,sudi2kanlah jln2 kesini!Assalamualaikum..babai..

Tuesday, February 9, 2010

Jom makan....

Alhamdllh....siap gak masakan tghari selasa nie....arini atie masak lemak pucuk paku(balance 1 ikat ada lg)....sambal kering kcg + ikan bilis....& pucuk + kentang msk kering kicap(masakan jawa nie..)...atie bkn msk byk2 pon...1 mcm tue dpt sepiring jer..jadi la wat mkn ngan laling atie tuh sampai mlm!...tp sambal kering kcg tue mmg buat byk...simpan lam tapaware(tahan lama)...kdg2 laling atie buat kudapan lak sambil tgk tv....sdp!okeylh,pasni atie nk blend cili kering...stok cili blend habih lak....kt umah nie mmg kuat mkn pedas(cili blend mmg sentiasa ada lam esbox)....pada yg brtandang keumah atie...sila-silalh menjamu selera ngan hidangan yg x sepertinya..



Monday, February 8, 2010

Milo lazat kerana campuran lemak cacing?....

Salam semua...arini atie nk kasi info brguna pd kengkwn semua....trutama pengemar2 milo ais/air milo panas....atie trbaca n3 yg amat memualkn tekak nie kt salah seorg geng Blog 'orangmuo'...saje atie kongsikn!!....atie pon x tau ttg kesahihannya tp korang boleh cuba.kt umah atie jarang ada milo....x bape gemo sgt tp klu mkn2 kt luar,anak2 suka order milo ais....gelinya bila teringat!pasni mmg atie xbagi anak2 order air milo nie lagiiiii...trpulang la pada masing2 nk buat andaian yer....


Orang muo mendapat email daripada seoang hamba Allah yang tidak dikenali. Katanya seorang pegawai jabatan ....telah membuat serbuan di syarikat membuat makanan, tidak dinyatakan bila dan tidak dinamakan nama dan tempat beroperasi kilang tersebut.
Hasil serbuan itu mendapati bahawa antara bahan campuran minuman tersebut adalah sejenis cacing yang telah diproses. Kalau nak bukti pemberi maklumat tersebut mencadangkan supaya kita membuat ujikaji dengan mencampurkan milo dan gula sahaja...setelah hasil kajian didapati milo tersebut mengandungi lemak atau minyak dan berbau hanyir...lemak itu adalah daripada cacing....betulka? Pegawai yang bertugas telah menghantar laporan hasil siasatan kepada pihak berkuasa, namun laporan itu telah di 'zip' oleh pihak tertentu atas sebab boleh merugikan pihak tertentu 'orang besar'. ..
kod E110 adalah untuk bahan daripada cacing
Harapan orang muo selepas serbuan itu, pihak berwajib telah memastikan pengusaha berkenaan tidak lagi menggunakan cacing sebagai bahan campuran dalam pembuatan milo..Orang muo berpegang kepada jaminan HALAL Jabatan Agama Islam Malaysia. Selagi tiada warta mengatakan milo haram dimakan atau diminum bermakna milo masih lagi halal. Lagipun belum ada seorang ulama atau ahli ilmiah Islam mengatakan milo haram.


Sekiranya benar apa yang diperkatakan dalam email tersebut ,maka pihak jabatan berkenaan kena tanggung segala dosa dan halal haram kita ...he he...ambil jalan senang ye...
Sebenarnya banyak jenis makanan yang kita makan termasuk dalam senarai kategori haram kalau ikut sumber-sumber tidak sahih daripada individu, ngo dan badan jamaah tertentu. Masalahnya pihak berwajib tidak memberikan respon atas laporan atau dakwaaan tersebut.
Justeru, sebagai pengguna kita perlu berhati-hati memilih makanan dan barangan kegunaan seharian supaya kita sentiasa mendapat sumber yang halal dan harus dipakai.

[Jika ada pembaca yang mempunyai bukti kebenaran tentang bahan campuran itu, anda wajib menyampaikannya kepada semua orang Islam.]
© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™