Monday, February 28, 2011

Donut Cakcibur.

As salam semua...selamat pg dihari isnin.pg nie nak tayangkan donut yg atie cuba semlm,request dari Adik...mmg poberet dia nih!.... atie buat byk maka ada yg atie frozenkn tuk buat sarapan pg nie & kasi MIL sikit.Alhamdllh,resepi nie mmg best!..lembut jer donut atie sampai mlm.MIL pon puji sedap.jom layan resepi kt bawah & donut atie yg senget benget tuh....hihi

Bahan-bahan ( 20 - 30 biji bergantung pada saiz )

  • 1 biji ubi kentang sederhana besar
  • 5 gm yis kering @ 1/2 paket mauri pan
  • 1/3 cawan @ 73 gm minyak masak
  • 1/3 cawan @ 73 gm air suam
  • 1/4 tin @ 126 gm susu pekat manis
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam
  • 500 gm gandum

Cara-cara

  1. Rebus kentang sehingga empuk dan kisar kentang bersama 1 cawan air suam.
  2. Satukan yis, gula, air suam, minyak, susu, garam dan kentang kisar.
  3. Masukkan tepung sedikit dan kacau dengan hujung jari.
  4. Masukkan baki tepung dan uli sehingga menjadi doh. Doh ni memamg lembik sedikit tapi tak pe.
  5. Ambil doh dan bulat-bulatkan ikut saiz kesukaan. Susun doh dalam dulang dan biar naik 2 kali ganda
  6. Panaskan minyak dan buat lubang ditengah-tengah. Goreng hingga masak.


Yg nie tuk MIL..lps htr Adik keasrama semlm..singgah umah MIL htr donut..

Saturday, February 26, 2011

Nasi Minyak & Ayam Masak Merah

As salam semua & selamat berhari mggu.baru sempat nk n3 sbb mmg bz....tghari tadi ada jemputan kenduri kawen kt Taman nih....pastu msk2 sikit sbb Adik nak blk keasrama pd ptgnya.utk menjimatkn masa atie & poberet Adik gak,maka tghari tadi atie masak menu mcm kt bawah tue lah.Alhamdllh,walaupon Adik x ikut g kenduri tp dpt dpt gak mkn nasi minyak kt umah..hihi.kul 3.30 ptg tadi dh selamat kami htr Adik pulang ke asrama....blk umah,sunyiiiiiiii sgt rasanya.tadi br lps tepon....tanya ibunya dh sampai ke blm.baru sampai sebenarnya sbb g nyingah umah MIL....
Bahan-Bahan:
¼ cawan minyak sapi
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 labu bawang besar (dihiris)
4 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
6 biji buah pegaga
6 biji lada putih atau lada sulah (ditumbuk)
2 cawan beras
2 cawan air
1 cawan susu cair
½ camca kecil serbuk kunyit
½ cawan kismis

Cara:
Goreng bawang besar dan bawang putih dengan minyak sapi hingga kuning. Campurkan rempah-rempah kecuali kunyit. Biarkan selama lima minit. Masukkan beras, air, susu cair dan kunyit. Kacau kemudian ditutup dan biarkan hingga kering. Masukkan kismis dan kacau hingga rata.
Hidangkan dan tabur bawang merah yang telah digoreng ke atasnya.

Kue Teow Kerang.

As salam semua.selamat bercuti pada semua...pagi nie kami bertiga(Adik blk bercuti..) sarapan ngan kue teow kerang jer.poberet MyLaling jgk...tambah lak atie masukkan kerang byk2...nambah2 dia mkn,Alhamdllh.arini..xder la plan g mana2...Adik pon ada bwk keje sekolah dia,nk kena siapkn lah.Esok dah nak balik semula ke asrama...jap sgt rasanya!.okey la..korang layan menu sarapan kami yer...Daaaa


Bahan-bahan:(sumber:Raihan-periuk tanah)

*1 peket kue-teow (basuh dengan air dan toskan)- gaulkan dengan 2 sudu besar kicap manis. jika guna kicap masin, tak perlu letak garam dalam masakan
*2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
*3 tangkai daun kucai- potong 1 sm panjang
*segenggam taugeh dibersihkan(kalau tak suka boleh ganti dengan kobis)** k.an suka banyak taugeh
*3 sudu besar cili kisar -kurangkan jika cili jenis pedas
*3 sudu besar kicap manis
*1 sudu teh sos tiram
*1/2 sudu teh garam
*1/2 cawan kerang yang telah direbus dan dikopek kulit
*1/4 cawan air rebusan kulit udang
*1 biji telur A-atie xder isi


Cara membuatnya: (proses memasak sangat cepat)- gunakan api sederhana

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali (tak perlu minyak banyak sebab kue-teow dah berminyak). Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak (1 minit). Masukkan kerang dan kucai. Masukkan air rebusan kulit udang, kicap, sos tiram dan garam. Didihkan.
3. Masukkan telur, kue-teow dan taugeh. Kacau sebati. Rasa.. jika kurang masin, tambahkan kicap dan gaul rata.
4. Tutup api dan hidangkan ketika panas.


p/s:hari ini berlangsungnya majlis perkahwinan belah pompuan anak paman HB kt Johor.atie xder ikut sbb MyLaling bz...kebetulan Adik pon blk bercuti..semoga semuanya slmt.

Friday, February 25, 2011

Bekpes Roti Jer!

As Salam semua...bekpes kami yg palinggggggg simple!...arini MyLaling kena g keje awai(pg tadi br gtau..adusssss)...wifenya br trkedek2 nk kuarkn ayam dr esbox(beku dah..) tuk buat rencah meehoon goreng.mmg xsempat!!... jadinya atie cuma buatkn roti sapu jem nie lar...buat alas perut& air tea.Alhamdllh,jadi lar sementara nunggu tuk mkn tghari nanti...syian lak tgk MyLaling tue mkn roti jer...biasa atie msk yg 'berat2' sblm dia g keje(nape lar xgtau nk kuar awai arini..huuu).Insallh,arini ADIK BALIK(anak pompuan atie)...!!!!best!best!dah rindu ngan dia sebenarnya......yg pasti msk yg jadi poberet dia larrrrr!!
Gambar roti kt atas tue dr Encik Google..

Thursday, February 24, 2011

Korang Suka Tak Kopi Nih??

Banyak2 minuman kopi...atie suker minum kopi PEARL brand POWER ROOT nie.dari dulu..zaman klu beli 1 peket bsr dpt 1 cwn yg comei pelbagai kaler...byk gak atie kumpul & byk gak yg pecah dikejekn dek anak2.....ibunya punya lar syg.tapi klu mlm2,jgn la cuba2 minum....alamatnya xtido2 mlm la.sbb pernah berlaku pd atie.mata trbuntang jer....jam dh kul 2 pg!.kononnya nk minum minuman panas...bancuh la kopi nih!.1 paket bsr nie,atie minum sorang jer(lama gak nk ngabihknnya)...MyLaling Xmo minum....katanya tuk org pompuan jer..hikhik.(kan ada tulis kt luar paket..campuran kacip fatimah..).walaupon harganya mahai sikit larrr...tp sedap!

Masak Lemak CiliApi Telur.

Disbbkn kt luar hujan lebat...xdpt la nk g pasar beli ikan/sotong/udang.bukak jer esbox....tengok balance telur byk lagi...mengulai telur lak yer!..hihi.nak masak ayam....semlm dah mengoreng ayam,punya la banyak..muak lak bila negok ayam.klu ada ikan kering ,sedap la jgk tp xdak lam esbox tu.semlm kt taman atie nie pasar,tp dek kesibukkan atie ngan tempahan nasi lemak semlm...mmg x sempat nk g.brg dapo pon byk yg dh habih.lapang2 nk kena g beli gak nih!...okey lar,resepi copy kt umah Chef Kak Liza..makasih kak.klu korang nk cuba(mudah jer..)....blh la copy resepi milik kak liza nie.Daaaaa

Bahan-Bahan: (sumber:Kak Liza)

6 biji telur itik-atie guna telur ayam jer!
1 mangkuk pati santan
1 mangkuk santan cair
1 batang serai - dititik
10 biji belimbing - di belah 2(atie xdak!)
daun kunyit- dikoyakkan sikit

Bahan tumbuk:
10 biji cili api
4 ulas bawang merah
kunyit hidup
Sedikit air
Garam

Cara:

1. Masukkan bahan tumbuk, santan cair, serbuk kunyit & serai ke dalam periuk.
2. Reneh atas api perlahan sehingga mendideh.
3. Masukkan sedikit air agar kuah tidak terlalu pekat.
4. Pecahkan telur itik ke dalam periuk satu persatu - jangan sampai kuning telur
pecah.
5. Masukkan garam, daun kunyit dan belimbing. Kacau dengan perlahan jangan
sampai pecah minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih.



Goreng Pisang

As salam semua!...mari!mari!,ada goreng pisang pisang pg nih!..hihi.. klu berniaga gerenti lingkup bisnes.sarapan pg nie,atie goreng pisang jer(ambik pisang dr kebun kami aritu..dh masak lak)....resepi??takkan lar goreng pisang pon nk resepi?melampau la tuh!...xder apa nk citer pg ni....cuaca kt luar mmg mendung,xleh nk basuh kain(berdua,xbyk mana pon kainnya...simpan tuk esok)....nak BW umah kwn2 jap seblm g dapo,prepare tuk menu tghari lak.tungguuuuuuuuuuu
MyLaling suke cicah ngan susu....
Sedap nih mkn panas2....
hasil tani kami...dh kuarkn hasil

Wednesday, February 23, 2011

Tempahan Nasi Lemak.

AS-Salam semuaaa. .maaflh sbb dh 2 hari xder n3 trbaru dr atie....semoga korang semua sihat2 & makasih brkunjung ke blog atie nie...walaupon 'pintu umah' ttp jer..hihi.Alhamdllh,arini dpt tempahan nasi lemak dr seorang kenalan MyLaling....dr ptg tadi dh bz sakan sbb majlis tue bermula mlm nie.sibbaek la Mylaling tue rajen dok nolong masukkan nasi lam bekas,isi telur,timun dll....klu sorang jer buat mmg kelam kabut lar.pastu kena g htr sekali ke majlis trsebut.nie pon baru siap kemaskn dapo yg mcm 'kapal karam' tuh!biasa la kan...takper la bkn selalu.harap2 tuan umah tue brpuashati lar ngan masakan atie tu....klu sedap,order la lagi(hihi)....okeylh,nak BW umah kwn2 jap..tungguuuuuuuuuuu...
Proses membungkus bermula....
Sebahahagian dr nasi lemak yg dh siap di bungkus...
Nie Hb yg tolong letakkan sudu & ikat ngan getah...makasih tolong Ling..hihi

Monday, February 21, 2011

Nasi Minyak & Ayam Masak Merah

As salam...semua dah mkn tghari?.Alhamdllh.....kami berdua pon dh mkn gak.arini xder msk pelbagai menu...gulai....sayur bagai sbb masih keletihan ngan kenduri anakbuah pd ari sabtu & perjlnan yg jauh ke KL semlm.layan ajelah nasi minyak sempoi nie.resepi ambik kt MYR milik Tulip77..makasih yer.atie klu dah malas nk masak mcm/anak2 blk bercuti ....suker gak msk yg camni.sibbaek la Mylaling nie,bab makan2 xkisah sgt..janji wifenya masak!..jgn masak tempoyak udah ler...mmg dia alergik.hikhik.klu ada sapa2 nak,cedok sendirik kt lam peyok yer..Daa..
Bahan-Bahan:(sumber:Tulip77MYR)

1/4 cawan minyak sapi
2 biji bwg putih,dicincang
2 biji bwg besar,dihiris
4 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
6 biji lada putih,ditumbuk
2 cawan beras
2 cawan air
1 cawan susu cair/fresh milk
2-3 titik pewarna kuning-xder habih lak!
1/2 cawan kismis-Xisi
3 helai daun pandan
untuk menghidang, bawang goreng dan buah badam

Cara-cara

1.Pijarkan minyak sapi dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
2.Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan lada putih.Goreng selama 5minit.
3.Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan serta pewarna kuning.Kacau supaya semua bahan serata.
4.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.
5.Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul2 masak.Ketika menghidang boleh letakkan bawang goreng serta buah badam.

RESEPI MARMER @ MARBLE CHIFFON CAKE

As salam...korang jgn mintak2 lak...dah habih!....buat tuk dibawa masa ziarah anak lelaki atie kt asrama.mmg sedap..lembut jer!makasih pada rima & hana yg telah pon mencubanya.tapi xder la secantik spt hana & rima buat.....hikhik.laen kali leh buat leklok lg.atie buat sebiji jer,tuk Abg buat mkn2 ngan kawan2nya.sonok sgt dpt jumpa Abg semlm(kami bertolak dr perak kul 7lbh)....dah siap tggu kami kt pintu asrama.Xg mana2 pon....lepak2 kt umah kakakipar & ptg br htr semula ke asrama(soping beli jajan....xtvt wajib klu g ziarah Abg..hihi).Atie doakn semoga anak lelaki atie ALLAH terangkn pintu hatinya & kuatkn semangat serta diberikn kesungguhan tuk berjaya dlm pelajarannya..Amin.bkn mudah sebenarnya(tp dia dh minat..) doa atie sentiasa mengiringinya.....


Bahan-bahan:(sumber:hana)

Bahan A

7 biji telur putih
1/2 tsp cream of tartar
100g gula

Bahan B

7 biji kuning telur
100g gula
175g tepung gandum
1/2 tsp baking powder
75ml minyak masak
150ml susu segar
1/2 tsp garam
1 tsp serbuk koko
1 tsb coklat emulco

Cara-cara

1.Panaskan oven suhu 170.Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk . Masukkan susu segar dan juga minyak.
2.Kemudian masukkan tepung dan juga baking powder yang telah di ayak. Kacau sebati. Ketepikan.
3.Mangkuk lain, pukul putih telur dan juga cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar sehingga soft peak (terbalikkan adunan tak jatuh)
4.Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau sebati perlahan-lahan.
5.Kemudian satukan semua dan kacau sebati lagi perlahan-lahan.
6.Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko dan juga coklat emulco. Sebatikan.
7.Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. (Loyang tak perlu di gris minyak/butter).
8.Bakar selama 45min. Sejurus keluar dari oven terbalikkan loyang dan biarkan sejuk baru sisip kek.
9.Potong dan hidangkan.

Selamat Pengantin Baru.

Sabtu lepas berlangsungnya majlis pernikahan anakbuah HB & psgannya...majlis diadakn di masjid,kemudian br diadakn majlis kenduri kesyukuran dirumah pengantin pompuan...Insallh,majlis bersanding akan dibuat pd awal bln 3 nanti...yg penting nikah dulukan!...Tahniah dr K.atie yer tuk ogy & HB(maaf la k.atie dh lupa namanya....biasa lar sbb br kan?lom bape kenai sgt!)....cantik Ogy pada hari tuh!sebenarnya byk gambar yg atie snap tp...cukup la 3 kpg nie jer tuk tatapan korang.'makcik' ogy nie, bz sakan hari tuh!hihi


MeeHoon Goreng

As- salam semua.....pg2 nie atie nk jamu korang ngan meehoon goreng.sarapan pg tuk kami berdua hari nie.resepi copy dr umah raidah....sgt simple tp sbb nk rasa kelainan sbb guna udang kering...atie cuba lar.pelbagai versi mskkan meehoon ada lam tenet nie...korang leh gak cuba mana2 yg berkenan.jom layannnn.....

Bahan-bahan:(sumber:Raidah)

Meehoon
Bawang putih ~ ditumbuk
Bawang besar/merah ~ ditumbuk
Udang kering ~ ditumbuk
Sedikit udang basah-atie ganti ngan ayam
Cili kering
Cili sos ~ secukup rasa
Taugeh
Sedikit hirisan daun bawang dan daun sup
Sedikit bawang goreng-tuk hiasan
Garam,gula(secukup rasa) dan sedikit serbuk pati ayam(kalau suka)
Minyak untuk menumis.
Sedikit kicap-atie tambah


Cara penyediaan:

1. Rendam meehoon sementara menyediakan ramuan untuk menumis.
2. Tumis bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau.Kemudian masukkan cili dan masak sehingga garing.
3. Masukkan cili sos dan udang/ayam. Kacau sebentar lalu dimasukkan meehoon yang telah direndam tadi.
4. Masukkan garam,gula serta serbuk pati ayam. Kacau rata. Kalau meehoon keras,tambahlah sedikit air.
5. Sebelum diangkat masukkan taugeh, kacau rata.
6. Angkat dan taburlah dengan daun bawang/sup dan bawang goreng. Sedia untuk dihidang.

Sunday, February 20, 2011

As Salam..

As salam semua..maaf 2 hari nie xder n3 trbaru dr atie....bz ngan kenduri kawen anakbuah HB & g ziarah anak lelaki atie kt asrama pg tadi...makasih pada yg singgah ke 'umah' atie nie yer.Insallh,atie akan brkunjung balas ke umah korang gak....Selamat Malam semua & selamat berhari mggu!!..(sok dah nk keje blk yer...)

Friday, February 18, 2011

Terima Kasih Semua!

As salam...trlbh dahulu atie nk ucapkn TERIMA KASIH pada korang semua & mendoakn serta memberi kata2 semangat tuk atie,Adik atie & family....sekurang2nya,lega sikit rasa hati & ringan sikit sebak didada bila ada yg sama2 merasai apa yg atie & family rasai...makasih byk2!walaupon kita tdk saling mengenali hanya bersapa di alam maya namun ke prihatinan korang melebihi sahabat sejati.maaf jika msj korang xdpt atie balas..TP atie atie dah sempat bc semuanya.......


p/s:semangat nk berblog pon dah 'down'..

Hari Yang Sangat Sedih.

Hari ni sedih sgt.....ingat tak n3 atie ttg Adik atie yg masuk wad di Hospital Ipoh aritu?....Punca dia pitam,badan lemah & selalu sakit ialah kerana....dia mengidap penyakit jantung berlubang!...sebenarnya doc syak dia skt jantung berlubang dr krcil lg tp xdpt dikesan!....Bila atie tau ttg berita tue.....menitis airmata atie,trkenang anaknya yg ramai...masih kecil & sdg mengandung lak tu.Skrg asyik ulangalik ke Hospital jer...syian ngan anak2nya.Hb yg sshati...ngan nk nguruskn anak2 yg bersekolah...nk keje lg... risaukn kesihatan isteri lg.besarnya dugaan yg mereka tanggung ....semoga Adik atie tabah.Insallh,lps bersalin nanti br doc nk buat result ttg jantungnya.dlm keadaan Adik atie yg sdg mengandung nie..doc xleh buat apa2...cuma memantau keadaan baby dlm kandungan.Semoga ALLAH melindungi Adik atie & familynya....

Pada semua... korang doakn kesihatan adik atie yer....& selamat melahirkn jg..(saat menulis nie,airmata masih bertitisan...sedih sgt!)

Thursday, February 17, 2011

Jom Makan Jambu..

As Salam..Dah tido ker?...ptg tadi dok melayan mkn jambu batu(beli kt pasar mlm..) & jambu susu.cicah ngan sambal pencicah...resepi atie sendirik!hihi...biasa org klu mkn jambu batu ngan asamkan?...tp atie paling suker mkn ngan sambal pencicah nih...buat lak pedas2...sampai berasap tinge....klu pedas,berenti jap.....pastu sambung blk.mkn sorang jer...MyLaling bknnya suker mkn benda2 camni....xtau la sampai bila br habih...sapa nk join atie mkn????

Cara resepi atie buat pencicah.

Beberapa Biji CiliApi-ikut suka nk pds blh tambah
Sesudu gula Pasir
Sedikit Belacan-bakar dulu
Kicap manis

Cara-cara;
Patahkn ciliapi..isikan dl mangkuk.kemudian masukkan gula ,kicap & belacan...gaulkn sebati hingga belacan hancur.pastu blh la buat cicah....

Getuk Ubi Goreng

As salam semua....selamat pg di hari khamis!...cepatnya nk hari jumaat blk kan?...pagi nie atie buat kuih getuk ubi tuk sarapan kami(getuk nie dlm bahasa jawa sebenarnya....kiranya nie mskkan org jawa lar...sory klu silap!)...tapi atie mengenali kuih nie bila kawen ngan MyLaling,...MIL yg ajar.selalunya atie xder goreng....bila dh siap tue terus jer mkn...klu ada balance br lar di goreng!....mmg sedap....korang blh cuba gak.resepi yg ada sukatan nie.... atie cari kt google sbb klu atie buat main 'buh' jer....xder sukatan...syian lak klu ada yg nk cuba kan!klu nk rasa camna...blh la try resepi kt bwh tue yer...Daaaaaaaaaaaaa...
Bahan-Bahan:(sumber:trymasak)

-600 gm ubi kayu

-1 cawan gula

-½ biji kelapa parut

-Garam secukup rasa

Bahan untuk tepung

-tepung gandum

-sedikit tepung beras sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit

-sedikit air

Cara-cara:

-Kupas kulit ubi kayu dan bersihkan.

-Kemudian rebus dengan sedikit garam hingga empuk.

-Setelah itu, angkat dan toskan airnya.

-tumbuk ubi panas-panas hingga gebu.

-Masukkan gula dan kelapa.

-Bentuk kan menjadi bebola sederhana besar

-goreng bebola dengan tepung

cara membuat tepung

-campurkan semua bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.







Wednesday, February 16, 2011

Cendawan Lagi.

As Salam & selamat ptg semua.....ptg nie xder buat minum ptg pon,br blk dr Teluk Intan(ada hal sikit..).ptg nie gak ada pasar mlm kt depan taman perumahan atie nie...nk cari 'minum ptg' kt sana ajelah..hihi.sekali sekala...bila angin malas mai,camtu lar.kt pasar....mcm2 ada,nk mkn apa jer!.kain baju...sayur2..buah2an...baju2...tudung2...mainan...pendek kata pasar kt tpt atie nie...mak-ayah yg xder jual....siapakn $$$$ jer.tghari tadi atie goreng cendawan...goreng ikan & sambal kerang.br nk posing sambal kerang...bateri kamera habih lak....layan jer gambar yg ada kt bwh nie yer.resepi???jemu dah atie menempeknya..korang cari lar kt label tuh!Daaa...

Alhamdllh,murah Rezeki Adik.

Baru blk dr Teluk Intan nih!...dh abih rehat,br bukak tenet.Alhamdllh,gambar Adik(anak pompuan) yg atie pertaruhkn tuk join contest kt blog http://yokoyopoyo.blogspot.com/ menang dlm kategori C(sekolah Menengah)....rezeki Adik dpt duit belanja nih!.kpd Puan Penganjur..makasih sbb memilih gambar Adik diantara para peserta!.tahniah gak tuk pemenang kategori A & B...
Full Result:http://yokoyopoyo.blogspot.com/2011/02/keputusan-aksi-ke-sekolah-giveaway.html

Penjan Ubi Kayu Likat.

As salam semua...mesti korang heran ngan nama masakan dr ubi nih!...org perak jer yg gheti masak2 camni.....ada ker org perak sebumbung ngan atie?....sebenarnya n3 trtunggak,buat masa Apak ada kt umah atie aritu...biasa la org lama2 nie,mskkan pon nk yg dolo punya(biasa arwah mak buat.).tp klu korang cuba msk mmg sedap!....atie pon lama xmkn & buat.sibbaek jumpa resepi nie kt mesranet...makasih gak kt hanna sbb mengimbau nostalgia atie dizaman kanak2 ngan mskkan penjan ubi ni....Alhamdllh,Apak mkn ngan seleranya....MyLaling lak yg dok heran tgk menu nih!..hikhik....Daaaa

Bahan-Bahan:(sumber HannaMesraNet)

3 ketul ubi kayu
1 biji santan kelapa
1 ketul Gula melaka/ 350 gm Gula merah(atie xisi)
10 sdb Gula putih
Garam (untuk lemak)

Cara-Cara:

1.Potong ubi kayu dalam ketulan kecil.Rebus semua sehingga agak empuk
Toskan dan biarkan sekejap
2.Sementara itu di dalam periuk lain masak air gula merah, gula putih dan sedikit garam.
Kacau sehingga likat.
3.Masukkan santan ke dalam air gula merah tadi serta kacau sehingga likat.
4.Akhir sekali campurkan ubi kayu yang telah direbus tadi bersama air gula merah. Kacau.
Hidangkan.


Tuesday, February 15, 2011

Buah jambu Susu...Any Idea?


As salam semua...& selamat mlm!udah tido ker?atie nak tanya la kt korang...agak2 buah jambu susu nie leh buat apa yer?mkn2 gitu ker?....sbb atie xbape gheti lar....jarang jumpa buah nie....semlm MIL kawan Mylaling kasi semasa kami ke rumahnya.byk lak tuh!....syg lak dok lam esbox lama2...nanti busuk,membazir jer.Any idea...????

Nuffnang & BE.

Alahai sedihnya(tadi jenguk NUFF jap)... tgk BE atie dah jadi 3 iklan jer(kotak biru)...aritu ada 5...semua dah jadi ME(kotakmerah)...syian atie kan?agaknya masa cuti CNY aritu jarang org mai umah atie kot!...atie pon xder buat n3 baru...jadinya xramai org mai umah atie,..traffic pon 'down'...Wahai Encik NUFF yg baek hati...kasi la atie BE lg..tingin gak nk merasa cashout cam org lain(perasan la si atie nih!)....xper la,sikit2...lama2 jadi bukit...yg penting mengeratkn tali silatulrahim ngan semua blogger...betui kan???



Bubur Pulut Hitam

Dah lama tingin nk mkn bubur pulut hitam...tp lom sempat nk masak(pulut hitam dh lama beli). .Alhamdllh,ptg tadi menjadi gak bubur atie!....mkn panas2 mmg sedap.yg nie.... xder nambah2 mkn..takut oooo....asyik brlemak jer.hikhik.pastu simpan lam esbox...lg sedap klu mkn sejuk2(nie Mylaling punya poberet.)..apa2 bubur simpan dulu lam esbox...mmg suker dia mkn.siap cicah ngan roti lak tuh!...mcm2 somiku ini...xper la janji dia berselera bila wifenya msk kan?jom layan bubur atie nie....makasih kt MG atas resepinya ini....(nk taip malasssss..)copy jer dr umah mat.halalkn yer...
BAHAN-BAHANNYA:(sumber MG)

2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 3/4 cawan gula (ikut manis masing2 yea)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pulut hitam tadi hingga kembang atau guna periuk tekanan, selalunya ambil masa dalam 20 - 25 minit saja. Alihkan ke dalam periuk lain. Ketepikan.
  2. Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk pati santan. Ketepikan. Kemdian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
  • Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam dan santan cair, kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
  • Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk sesuai. Pati santan tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan. Kami orang2 Johor memang wajib ada pati santan kalau makan bubur pulut hitam....
  • Udang Masak Lemak CiliApi + Buah Belimbing.

    As salam semua.g mana cuti2 sempena maulidur rasul nie?....atie dok kt umah jer..MyLaling sibuk(keje sendiri..mana ada cuti kan..).arini atie masak lemak ciliapi udang + belimbing(ambik kt kg aritu)....mmg sedap!nambah2 nasi...sikit lg klu asyik nambah nasi jer...mmg bolat lar..hikhik.jom layan gulai lemak atie..Daaaaa
    Bahan-bahan:(sumber:K.inaKL)

    1/2 kg udang galah-atie udang biasa jer
    10-15 biji cili api-nak pedas tambah lagi
    1/2 inci halia
    1/2 inci kunyit hidup
    1 batang serai-dititik
    1 1/2 cawan santan pekat
    2 cawan santan cair
    1 helai daun kunyit di carik dan di siat
    garam secukupnya
    sedikit serbuk kunyit
    5 biji Buah belimbing-atie tambah


    Cara-caranya

    1. Bersihkan udang dan toskan.
    2. Tumbuk cili api bersama halia, kunyit hidup bersama garam dan sedikit serbuk kunyit.
    3. Masukkan ke dalam periuk udang, serai dan bahan yang ditumbuk tadi.
    4. Masukkan santan cair dan hidupkan api.
    5. Gunakan api sederhana kacau sehingga santan mendidih.
    6. Masukkan pula santan pekat dan daun kunyit.
    7. Perasakan garam & buah belimbing.biarkan mendidih sebentar barulah di tutup api.
    8. Bolehlah di hidangkan bersama nasi panas.


    Selamat Menyambut Maulidur Rasul.

    Selamat menyambut Maulidur Rasul kpd semua Blogger2 serta seluruh Umat Islam yg berada di Malaysia/di seluruh dunia....marilah kita perbykkan selawat keatas junjungan bsr Nabi kita.... Nabi Muhamad s.a.w. serta menhayati perjuangan RASULLAH dlm menegakkan syair ISLAM.

    Monday, February 14, 2011

    Sambal Kelapa & Ulam Daun Sentang.

    As Salam & Selamat ptg semua!..dah minum ptg yer...atie br nk buat n3 menu kami tuk tghari tadi....mmg sedap mkn tgahri tadi ..nambah2 nasi sbb ada ulam daun sentang!..korang kenal ke daun nih?.....klu yg dok kg2(belah perak)..kenal kot.pokoknya bsr gak...tp yg dimkn tuk buat ulam hanya daun yg muda jer.nak tahu rasanya?....mmg pahit tp hilang pahitnya bila di makan ngan sambal kelapa...elok ler mkn ulam pahit2 nie...buat ubat.hikhik ....di kerabu pon boleh gak.atie ambik daun nie masa htr Apak blk kg aritu...tgk byk yg muda2,kutip lar.sbb dah lama lam esbox.....cam layu sikit.jom mkn ulammmm....

    Bahan-bahan:(sumber:anissMYR)

    1/2 biji kelapa parut (putih)
    3 sudu besar udang kering
    3 tangkai cili merah
    1 1/2 sudu besar asam jawa (bancuh pekat dengan sedikit air)
    garam secukup rasa

    Cara-cara

    1.Tumbuk udang kering tapi jangan terlalu halus dan kasar menggunakan lesung batu
    2.Kemudian, masukkan cili merah dan garam bersama udang kering tadi serta tumbuk hingga lumat
    3.Masukkan kelapa parut pula dan tumbuk hingga semua bahan menjadi rata
    akhir sekali, curahkan air asam jawa dan tumbuk rata
    4.Sedia dihidangkan dan enak dicecah bersama daun sentang,kacang botol dan ulam-ulaman yg laen

    ****atie masakkan jap atas dapur..jgn bg cpt basi!
    daun sentang...nie la ghopanya...
    Sambal kelapa...kasi pedas br best!
    Sambal Udang jer...

    p/s:sembang2 ngan ieta(putera2puteri) kt FB pg tadi....nie la ghupa daun sentang ieta!!
    © Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™