Monday, February 29, 2016

29 FEBUARI 2016

Hari ini...malam ini
Mlm trakhir utk tarikh 29 FEB....yg dtg 4 tahun sekali
Bg yg menyambut hari lahirnya hari ni
Sambutannya pasti meriah
Utk diingati 4 tahun dari skrg....pasti indah
Selamat tinggal 29 FEBUARI
Selamat datang....MARCH pula...moga indah2 memori yg akan trpahat
Inn Shaa Allah





Pekasam Ikan Darat

Aritu menjaring kat kebun..byk dapat ikan darat
Nk goreng mcm kecik2 jer ikannya
Jd....teringat la nak buat pekasam...biasa Apak yg buat kt kg..hehe
Gigih call Apak pagi2 tanya resepi
Pastu g google...nak cari kot2 ada petua2 utk buat ikan pekasam ni
Sama jer cam yg Apak ajar
Ikan yg tinggal pon dah tak byk..dpt la 1 tipuware ni
Jadi la kan.
Jd nak mudahkn...atie copy jer resepi dr rakan blogger
Mmg mengikuti resepi ikan pekasam yg biasa org perak buat
Moh tengok resepi yer

IKAN PEKASAM yang mengancam
Sumber : Maksu Zawiyah
Olahan : MamaAna

Bahan-bahannya :

Ikan air tawar - bergantung banyak mana yang anda perlukan
Garam - agak-agak, bergantung pada berapa banyak ikan
Beras goreng tanpa minyak - (di sangai & di tumbuk halus)

Cara membuatnya :
Bersihkan ikan & toskan airnya semalaman
Ambil ikan yang telah di toskan tadi, salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut.
Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara - disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari. Jaga jangan sampai ada air - ikan itu mesti di keringkan selalu airnya.
Selepas 2 ke 3 hari, ambil ikan tadi di basohkan & bilaskan serta di toskan supaya kering.
Salutkan ikan yang telah di toskan tadi dengan beras goreng & simpan 2 - 3 minggu, baru boleh di makan ikan itu - lagi lama di simpan, lagi le lebih elok menjadi ikan pekasamnya.
NOTA :
Pastikan jika ikan di dapati ada air di bawah bekasnya - buangkan airnya supaya ikan kering & kesin.
Pastikan juga supaya bekas ikan itu, tidak di hinggapi lalat/ langau kerana bila di hinggapi di takuti ikan akan berulat.
Ikan di simpan dalam dalam suhu bilik tidak di dalam peti ais, tapi sekiranya selepas 3 minggu bila telah menjadi ikan pekasam, sekiranya mahu simpan dalam jangka masa yang lebih lama barulah boleh di simpankan ikan tersebut dalam peti ais.

Ikan Bakar Sumbat Perencah Homemade


Salam...dah mlm baru sempat nak update
Rezeki kami tghari tadi
Antaranya ikan cencaru bakar....guna perencah yg atie jual tu jer.
Mudah bukan?
Ikan klu msk camni....wajib ada pajeri nenas
Tu mmg gandingan yg Adik(anak pompuan) atie suka...nambah2 nasik dia!
Jd bila dah tau kesukaan anak2
Tambah2 ngah bercuti SEM skrg...seblh2 nak penuhi la selera dia
Adik ni cerewet sikit mkn..tak cam Abgnya
Tp klu ada mskan yg dia suka
Mmg seronok tgk dia makan....ulang2 lak tu..tk padan dgn badan kecik
Ada yg berminat nak try rasa PERENCAH IKAN BAKAR ni
Blh PM ATIE AZATIE



PERIUK MENAWAN...ENAMEL COOKWARE SET.

Keluaran trbaru...item jualan atie yg trkini
6PCS ENAMEL COOKWARE SET
Mmg cantik set peyok ni...kalernya menawan..coraknya memikat hati
Ada pemegang peyok & tutupnya yg trkini
Mmg puashati klu dpt ni
Muatannya lbh besar...utk family yg ramai..blh msk byk2
Trdpt dlm 3 saiz yg berbeza
20cm...22cm & 24cm
Ada OFFER skrg....iaitu dptkn dgn harga LESS 30% !!
Menarik bukan?
Atie jg ada bukak KUTU klu ada yg budget rendah tp berkenan dgn set ni.
Blh PM atie yer..ATIE AZATIE








Saturday, February 27, 2016

Juadah Kami Hari Ini

Bila anak2 balik..mmg happy jer masak!
Semangat nak masuk dapo.....masak mcm2 yg jd poberet anak2.
Rasanya semua ibu2...mak2..gitukan bila anak blk rmh
Hehehe...
Penuh talam arini...msk utk anak2
Seronok tgk anak2 mkn dgn selera....Alhamdulilah
Ada sambal sotong,cendawan goreng,sayur & kuah pecal
Ikan goreng dgn masak lmk ciliapi ayam
Jemput semua



Anak Anak Balik Bercuti

2 hari ni happy sgt rasanya sbb anak2 blk bercuti
Tp Abg cuti kjp jer
Adik lak...cuti SEM...semlm g ambik kat UIA
Arini Abg dah nak blk ke asrama
Naik bas express jer...ikut aman jaya,Ipoh sbb kat TI xde tiket,
Jap lg 
Nak brtolak dah..hrp2 kat Ipoh byk tiket ke Alor Setar
Aamiin
Takpe la...Adik ada kat rmh dlm semggu ni
Ada la kawan atie...hihihi
Doakn perjlnan kami yer....

Friday, February 26, 2016

Kerepek Daun Bayam

Beberapa mggu lepas atie ada msk goreng kerepek bayam
Mmg firstime try
Memula dulu..cam heran kjp sbb takkn daun bayam leh goreng kot..hehe
Tp  bila dah try..mmg sedap oo
Buat ratah2 gitu..sambil msk..sambil ngap masuk mulut..hihi
Resepi ni atie dpt dari kawan alam maya FB
Maaf lupa dah nama kawan FB tu..halalkn resepinya yer
Sayur bayam ni...separuh atie msk bening
Separuh lg buat kerepek ni ler
Kebetulan daun bayam semua gebu2...syok men'yiangnya'
Jgn sapa2 mintak yer
Habis dah...atie brkongsi resepi jer ni

Bahan-Bahan:(sumber FB)

2 Biji Telor
2 Sudu besar Tepung Jagung
Serbuk perasa 
Minyak masak secukupnya
Daun Bayam yg berdaun lebar

Cara-Cara:
Masukkn tepung,Telur ayam & bahan perasa didalam mangkuk
Bancuh  hingga tepung tidak berketul2
Panaskn minyak masak,celupkan daun bayam kedalam bancuhan tadi
Dan gorengkan  hingga ke kuningan
Angkat & toskan

Cucur Ikan Bilis Jer

Salam semua
sarapan simple kami pg ni....cucur ikan bilis...cicah cilisos
Malas plk nak buat sambal tumis..hehe
Jd la buat alas perut utk My IMAM seblm g keje
Arini blk awal sbb nanti nak g kolompo
Ambik Adik yg akan bermula cuti SEMnya...tk lama pon..semggu
Jd lar buat kawan ibu kat rmh..hihi
Jemput semuaa...


Friday, February 19, 2016

KUTU PERIUK KACA VITRO

Salam semua
Atie ada jual set periuk kaca Vitro ni....design ala2 Vision gitu
TP mmg tahan lasak..cam vision jgk!
Blh dgunakn diatas dapur gas,oven atau microwave
Atie pon guna utk msk harian jgk...siap msk..trs hidang atas meja
Mudah bukan?Mmg berbaloi memilikinya
Mesti ramai yg minat...tp nak cash pyh sikitkn
Jdnya atie ada bkk KUTU utk set ni
Sebln RM60 Shj
Ada yg berminat?Blh PM ATIE AZATIE

EMAIL:
azatie_sayang7071@yahoo.com.my






Resepi Sambal Kelapa (Versi Azatie)

Salam semua
Maafkn atie trlps pandang ttg kwn2 yg brtanya ttg resepi sambal klpa ni
Simple jer sambal ni..pejam mata pon blh buat
Sambal kelapa sedap nih!
Bg yg suka lar...cam atie...kena dgn tekak...org lain xtau la yer
Klu suka...dah siap blh gaulkn dgn tempoyak!
Sedapnya
 brulamkn dgn timun/kacang pjg/kcg botol dll

Sambal kelapa azatie

Bahan-Bahan:
15 biji ciliapi...klu tak suka pedas kurangkn
2 Biji Cili Merah
1/2 biji kelapa parut-yg putih
3 Biji bawang Merah
Segenggam ikan bilis-ikut suka
Sedikit garam
Sebiji/2 biji  limau nipis-ambil jus

Cara-cara:
1.Tumbuk ciliapi + cili merah bersama garam
2.Masukkan bawang merah...& ikan bilis...tumbuk sampai lumat
3.Kemudian masukkn kelapa parut...tumbuk sampai lumat juga
4.Jika suka blh perahkn limau nipis dlm sambal klpa atau tempoyak.
Gaul2 & bolehlah dinikmati bersama ulaman.

**sambal ni xguna belacan yer!

Selamat mencuba!!




Thursday, February 18, 2016

Jelly Kelapa


Panas2 cam ptg ni kita layan jelly klpa lak
Aritu ms My IMAM bersihkn kebun..g kutip buah klpa mudanya
Tu pon bkn atie yg byk kutip..My IMAM jer
Baru angkut 2-3 biji dah semput!Hihihi.............
Last2 dok tepi Ford Ranger jer
My IMAM dtg hulur buah klpa muda yg dah siap kopek
Syian kat wifenya kot.....hihi
Alaaaa...sodapnya air klpa muda fresh....manisss jerrr
Byk gak kita(My IMAM sorang) kutip
Dlm 20 bijik kot
Singgah rumah MIL....kopek semua kat sana jer..isi lam plastik buat frozen
Drp bawak blk rumah taman....buah semak kulitnya jer
Nk buang kulit/bijinya payah plk
Kat kg senang jer.....campak jer kat blkg rmh MIL...hihi
Niat ambik klpa muda..mmg nak buat jelly
Jgn korang heran lak nape jelly atie cam 'keruh' jer
Bkn putih melepak cam org lain buat
Ni idea My IMAM ler suh isi gula nise plk....dah jd gitu kakernya
Tp manten sedapppp...!!


Bahan-bahannya :
● 9 cwn air kelapa muda / 3bji kelapa muda dan isinya

● 10 cwn air
● gula secukup rasa
● serbuk jelly 1 peket -10gm
Cara-caranya :
1. Masak 10 cwn air biasa bersama serbuk jelly dan gula sehingga hancur...
2. Masukkan air kelapa muda dan isi juga.
3. Kacau sehingga sebati dan matikan api.
4. Tuang jelly ke dlm acuan yg digemari dan biarkan sejuk sebelum masukkan dlm peti sejuk.
5. Biarkan beberapa jam dalam petisejuk utk keraskan dan siap.

Tempe Goreng Berempah

Salam
Dah namanya kawen wong jowo...kenang mangan tempe la
Hihi
Biasa klu beli tempe atie goreng camgini la..br laku
Anak2...My IMAM buat ratah2
Kdg2 ngah mengoreng...dtg dapur...ratah2 ..xsempat nk hidang
Klu buat msk menu lain...kureng sikit mknnya
Kt sini masih lg ada org jual tempe lam daun pisang
Biasa atie jumpa org jual lam plastik jer
Lg mudahkn....nak cari daun pisang klu kat pekan bkn senang
Mahai lak tu daunnya!kdg2 koyak daun pisangnya.
Jom meratah....hihihi

 Bahan-bahan:(Resepi azatie)

Seikat tempe-dlm 4 biji(potong serong/ikut suka)
3 Ulas bawang Putih*
1 Sudu Ketumbar biji*
Sedikit Serbuk Kunyit*
Sedikit Garam*
Tepung Beras secukupnya-
Sedikit Air


Cara:
Bahan-bahan yg bertanda* ditumbuk hingga lumat.masukkan ke dalam mangkuk yg berisi tepung beras.tepung beras jgn trlalu byk..tgk jumlah tempe kita tadi.bancuh seperti kita nak mengoreng pisang kesemua bahan2 tadi.Dah siap...celupkn tempe kedlm adunan tepung & goreng hingga masak.siap!!.

p/s:tempe yg digoreng begini,sedap di makan ketika masih panas lg....

Gelang Emas Adik Ketika Kecil

Sentimental value buat atie & Adik(anak pompuan)
Beli ni masa Adik sek rendah...tahun 4 kot...g kedai emas suh dia pilih
Ni la yg dipilihnya
Sbb ada design rama2 kot...tu yg Adik brkenan(budak lgkan?)
Tp masa tu...rega emas murahhhh
Bukan mcm skrg...melampau2 kenaikkannya...redho jer beli!!
Sampai skrg masih ada atie simpan lg
Bila kms2..trjumpa...senyum sendiri...hihi
Ni klu Adik pakai muat lg la kot...sbbnya bdn dia kecik jer
Tgn pon cam budak2 tadika...cuma tinggi jer yg menambah
Lgsatu Adik ni xminat pakai brg2 emas ni
Kdg2 sampai kena paksa!!
Maklum la raya....kita nak la anak pompuan kita 'berseri' sikit..hihi
Pakai kjp jer pastu pulangkn semula kat Ibu
Hadoiiii anakku
Rantai tgn ni...penyambung tu jer emas 916..yg merah tu xtau la batu apa.

Sarapan Simple Kami

Alhamdulilah,
Seblm My IMAM g keje sarapan dulu...simple jer pon
Nasi goreng +telur dadar & jemput2 pisang
Mcm biasa la kena sarapan yg berat2..sbb My IMAM blk tak tentu
Bila dah mkn yg berat2..xder la terasa lpr sgt nanti
Sbb biasa mmg blk lbt utk mkn tghari
Jemput semua


Wednesday, February 17, 2016

Membersihkan Kebun Kami Yang Baru Dibeli #1

1 FEB 2016-SG TIANG

Alhamdulilah
Atas rezeki yg Allah berikn dpt la kami menambah sdkt aset
Buat anak2....cucu cicit dimasa akan dtg..In Shaa Allah
Harga tanah skrg pon dh meningkat
Tak tau la masa zaman cucu cicit nanti...lg melambung kot.
Kat area kg2 sini...seekar pon dah capai 50k..60k
Tp tu tanah yg hampir dgn jlnraya
Klu tanah yg ada geran 'hitam'....lg la melambung2 rega..tak msk dek akal
Semua urusan kat pjgbt tanah selesai bln jan aritu
Jdnya..awal bln FEB ni pekerja My IMAM
Start membersihkn kebun trbiar tu
Semoga dipermudahkn segala kerja2 yg sdg dilakukn
Jgn la eskavator tu meragam jer...pening My IMAM nk repair








Atie dtg kebun pg tu.....nk kutip kelapa muda !!!

Tuesday, February 16, 2016

Kasui Pandan Lemak Manis

Ptg ni merajinkn diri msk kuih kaswi pandan
Sukaaaaa...sbbnya bau wangiii jer...bau pandan...sedap di makan!
Nasib la ada tanam pokok pandan kt blkg rmh
Tu pon ramai yg mintak daunnya..
Ambik jer...atie izinkn jiran2ku
Buat xbyk pon..tu sbb guna tipuware jer tuk kukus
Jadi la buat mkn berduaaa
Resepi atie ambik kat FB jer...milik mas cotek
Terima kasih brkongsi resepi yer
Mintak izin copy...
 Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gamdum
1 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan
4 cawan air
1 cawan gula
Sdkt air kapur

Cara-cara:
Bancuh semua bahan-bahan & tapiskan...nak mudah korang blh blender jer cam atie buat.
Pastu kukus 1/2 jam atau hingga masak.Klu bekas cam atie ni cpt sikit msknya sbb kecik jer
Dah msk...sejukkan & boleh la gaul dgn kelapa putih
Selamat mencuba!!

Goreng Sayur Kacang Buncis + Hati + Taugeh

Salam..
Antara juadah tghari kami....simple jer...buncis + hati+ taugeh
Stok sayur dah tinggal sikit..perabihkn ler
Esok ada pasar lg
Blh beli stok sayur yg baru lak....sonok soping sayur
Hihihi.....
Sbbnya tie suka mkn sayurrrrr...apapon blh
KECUALI sayur bendi..!!
Tak tau nape sayur tu...anak tekak atie xbley nak terima
Jdnyaaa..bendi xpernah 'naik' rmh atie ni
(^_^)


Monday, February 15, 2016

Pisang Tanduk Goreng

Salam..juadah ptg kami...hasil dari kebun..fresh lagi
Pisang tanduk goreng
Lebihan yg reject2 slps My IMAM jual ..atie bwk blk
Bkn tak elok..tp ada yg dah trrmsk...trpecah
Diaorg xmo ambik..lgpon harganya lbh rendah..baik ler bwk blk
Leh buat mkn sendirik
Alhamdulilah..hasil berbudi dgn tanah...dah membuahkn hasil
Sementara tggu sawit besar..tanam pisang dulu
2 jenis pisang jer My IMAM tanam
Pisang tanduk & pisang berangan....pisang2 lain xder
Goreng sebijik jer..dpt sepinggan pisang gorengnya!
Jenuh mkn dgn My IMAM!!


Gambar seblm jual ke tpt pengumpulan hasil pertanian..snap gambo dulu

Hasil Menjaring Di Kebun

 Ada yg tak suka mkn ikan darat ke?
Kdg2 ada yg tak suka....kata hanyir la.. & bla..bla..
Tp atie ni x kisah
Ikna darat..lg sedap!Pandai2 cuci dgn asam limau...xder la hanyir
Xtvt klu g kebun
Menjaring ikan kat dlm taliair kat kebun tu..bykkk ikannya
Biasa ada ikan sepat,ikan puyu,ikan belida
Haruan...sedap oooo!
Kdg2 klu dapat byk....buat pekasam..lg sedap!
Sapa2 yg xsuka ikan darat
Takpe la....atie ni org kg...dah biasa mkn ikan2 nih!
Rezeki tu...takyah beli ikan :D




Ni la taliair tpt kitaorg menjaring ikan..kat kebun

Hasil Kebun Kami(Tanam Tahun 2010)

Alhamdulilah
Hasil berbudi dgn tanah....kini sudah nampak hasilnya
Penat jerih My IMAM kini trbalas
Kini hasil kebun antara sumber rezeki & pendapatan kami skrg
Dgn hanya 3 org pekerja indonesia
Kebun kami...pokok sawit kami membsr & berbuah
Cuma skrg harga buah sawit ada pasang surutnya
Kdg2 mahal...kdg2 murah
Tp harga turun/naik...kena jgk jual hasil klpa sawit ni
Jd la buat nambah2 rezeki yg ada.






© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™