Saturday, November 21, 2009

Menu dihari sabtu.....


Selamat brhari cuti!!!...arini brmula atie brcuti htr Adik ke sek....tahun depan klu Adik masuk Asrama....brcuti terus la atie...mcmana la tuk menharungi thn depan...atie N MyLaling aje kt umah!....waaaaaaaaa!!...maunya atie nagis sorang2...klu MyLaling g koje....takpe la.... itu cite tuk tahun dpn..lbt lg....la nie Abg N Adik ada kt umah....maklum la ct sek....peyot masing2 lapar jer..cuaca lak ujan memanjang...arini atie masak ayam percik(request MyLaling)....sup sayur...pajeri nanas..ikan masin....pastu ptg ni lak buat dadih & kek kukus hawflakes....(atie buat setgh adunan je)....jom kita makan.....


----Resepi Dadih-----

Bahan-bahan:10gm serbuk Agar-agar
1 liter susu segar biasa
1 liter susu segar perasa coklat/stramberry(ikut suka)
11/4 cwn Gula
1.2 liter Air
1 sdt garam
1 sdb Tepong Jagung(bancuh dgn 2 sd air)
1sdb coklat emulco
Cara-caranya:
1.Masakkan Agar2 hingga mendidih,isi garam,gula & adunan Tepong Jagung...biarkn hingga mendidih
2.Bahagikn kpd 2 bhg....(1)campurkn dgn susu segar putih
(2)campurkn dgn susu perisa coklat+ coklat emulco
3.Masakkan semula adunan2 itu..dlm periuk yg brasingan..gunakn api yg perlahan..kacau selalu agar tidak brketul2
4.Nampak mcm tanda nk mendidih..ttp api...jgn masak trlalu lama...nanti keras
5.Masukkan yg brwarna putih dulu dlm bekas plastik/acuan(isi separuh shj...biarkn ia beku dahulu.
6.Apabila Agar2 putih dh beku ,baru tuangkn adunan perasa coklat diatasnya...simpan dlm petisjk.pastu blh la di ngap...

No comments:

Post a Comment