Thursday, January 21, 2010
Resepi kuih Kasturi....
selamat mlm...utk tidak menghampakn kwn alam maya atie...mokwo,jd atie tempekkan resepi kuih kasturi nie utk tatapan beliau...mungkin mokwo dh kenal kuih nie tp panggilannya yg lain....pada mokwo..selamat mencuba!Babai...atie nk g tgk cite hantu kt TV3....takut tp nk tgk gak(ajak laling atie temankn..dulu ada Adik..hikhikhik).
Bahan-bahan:
*1/2kg kcg hijau
*2000ml cwn air
*11/2 cwn gula pasir
*1/2 biji kelapa parut(putih saja)
*2 sdm tepong gandum
*1 cwn tepong beras
*1 cwn air
*1 sdk garam
*1 sdk serbuk kunyit
*minyak utk mengoreng
Cara-cara:
1.kacang hijau direbus dgn 2000ml air hingga empuk & kering airnya.
2.masukkan gula pasir,kecilkn api & kacau perlahan-lahan hingga agak kental...proses nie kena hati2 kerana ia akan meletup2(jd jgn besarkn api!)
3.kemudian masukkan kelapa parut & 2 sdm tepung gandum.gaul rata & sejukkan.
4.dah sejuk,ambil sdkt adunan...bulat-bulatkn & tekan leper..buat hingga habis.
Bahan Tepong:
1.satukn tepung beras,1 cwn air,serbuk kunyit & garam...kacau sebati.
2.panaskn kuali & tuang minyak...bila minyak dh panas,celupkn kacang tadi.pastu balik-balikan biar masak sekata.
3.bila dh nampak garing & brwarna kecoklatan...angkat & boleh la dihidangkn.
tq atie..lap u!
ReplyDeletememang selalu mkn..tapi selalu beli aje deh!tak sedap uwekk!..tu yg nak try buat sendiri tuh! nanti mokwo buat mokwo anta sepiring utk testing..ok ke ko!.heheh!
salam mokwo....mmg klu buat sendiri,brbaloi!!nak ajas apa2 pon..ikut suka kitakan..selamat mencuba!!jgn lupa anto atie sepiring..buat pengeras..hikhikhik
ReplyDeletekuih peberet ni...tambah2 lagi kalau pekena dgn teh o panas...
ReplyDeletesalam kamsiah..maaf la lambat balas msj awak...mmg sdp kuih tue..jempot makan..
ReplyDeletekak atie..nnt nk try wat kasturi guna rsepi ni..slalu men ikot sedap sndiri je campak2 xde sukat2..tgk kasturi akak ni nmpk best plak..
ReplyDeleteSilakn mokwo
ReplyDelete@Kamsiah
ReplyDeleteBkn poberet tp suka buat jer..tgk org lain mkn :D