Wednesday, March 31, 2010

Masak lemak putih timun@ labu air....

Selamat mlmmm....dh tghmlm baru ada masa nk buat n3 ttg masakan tghari tadi....sebenarnya,atie baru blk dari umah MIL...sembang2 ngan MIL & kakak ipar...laling atie g ngaji(semua llaki)....atie tumpang la nk g umah MIL...abih ngaji baru ambik atie...nie baru sampai la..terus wat n3...Arini masak biasa jer(spt hari2 yg lepas).sebenarnya xde pon plan nk msk lemak labu air/timun nie...tp pg tadi jiran india sebelah umah atie,kasi labu air(rajen depa somi-isteri brcucuk tanam kt tanah blkg perumahan nie).Thankyou Auntie, you are very nice!!...Auntie nie mmg baik...biasa klu dia dgr, atie dok sibuk kelentang!kelentong!kt dapor...dia dtg nyembang la..."Adik msk apa ini hari"...sukeee dia tanya camtu!kdg2 atie buat kuih...htr kt dia sikit....sonok dia mkn kuih2 melayu nie.okey la mata pon dh ngantuk...atie chauuuu dulu.


Bahan-bahan ( 4-6 orang )
1/2 biji labu air - hiris ikut suka
1 labu bawang besar - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 helai daun kunyit
1 batang lada merah - belah 2
1 batang lada hijau - belah 2
200 g udang hidup - dikupas kulit
secukup santan
garam secukup rasa
Cara-cara
1.Mula-mula buangkn kulit labu air & potong ikut suka masing2 & bersihkn.
2.Kemudian,satukan kesemua bahan2 kecuali labu air @ timun di dalam periuk dan masak hingga mendidih dgn menggunakan api pelahan
3.Masukkan labu air dan gaul hingga rata.
4.Tambah santan jika perlu dan masak hingga labu air lembut...masukkan juga daun kunyit yg telah disiat sdkt.
5.kacau lg dlm 5 minit,isi garam(klu suka blh isi pak aji) & sedia tuk dihidangkn.

2 comments:

  1. Salam Akak...Sedappppnya sayur ni, biasa masak tumis air jeeee....mkn ngn ikan goreng garing garing sedapppppp

    ReplyDelete