Monday, April 26, 2010

Cendawan Goreng Bertepung...

Selamat ptg....arini atie letih sgt2, g kebun ikut mylaling atie tu la sbb nk buat pagar kt keliling kebun....bkn keje teruk sgt pon,hulur2 dawai jer(tp tang nk jln lam kebun tue,mmg penat kaki!)...pakai lak kasut hitam yg paras lutut tu....adeh!!beratnya nk angkat kaki(hee..hee..).asalnya mmg xde pon cdg nk wat pagar tp bila B*** menganas,habih anak sawit kami yg baru ditanam dirosakkan...trpaksa wat gak.tanah sebelah kitaorg beli tue,mmg brhutan betul,sbb tue la byk B***.tak tau la mana tuan tanahnya,sayang tgk kebun yg brhutan tue,klu diusahakn tentu dpt hasil!Eh!melalut2 lak atie nie,arini atie masak cendawan goreng....masa nk blk tadi jumpa kwn Mylaling yg mengusahakn tanaman cendawan nie,dia pasarkn sendirik jer...tue la beli 5 pkt(1 pkt=rm1).tadi atie msk 3 pkt(bila goreng jd kecut ..nampak sikit lak).sedapnya kitaorg mkn brdua-duaan(setiap hari romantis gitu! ...jgn sapa jeles lak!hikhikhik).Jom makan....


Bahan-bahan:
**3 pkt cendawan
**Tepung goreng ayam serbaguna(Tepung kentucky)
**3 biji telur
**sdkt garam
**ketumbar + jintan(tumbuk,gaulkn sekali ngan tepung)
Cara-cara:
1.bersihkan cendawan dan potong setiap cendawan kepada 4 bahagian.
2.pukul telur hingga sebati, masukkan ke dalam bekas yang berisi cendawan tadi, gaul rata. sementara itu bolehlah panaskan minyak.
3.masukkan tepung goreng ayam serbaguna, gaul hingga semua cendawan diselaputi tepung.
4.goreng hingga kekuning-kuningan (deep fry)
5.bolehlah dihidangkan...sesuai dimakan begitu saja atau bersama-sama dengan nasi.

1 comment:

  1. Salam kak atie..kite amik bunge cantek tu..sedapla nengok cendawan tu..

    ReplyDelete