Friday, April 2, 2010

Kek pisang....


Nie la hasil yg atie sibukkn kt dapor....lewat ptg tadi,kek pisang brcoklat rice!panas lg....br kuar oven.anak2 atie suka kek nie.paham2 la sok ari sabtu...leh jengok anak kt asrama.ptg tadi Adik call,mcm2 dia kirim suh bwk.semuanya dh atie siapkn...bkn apa takut nanti atie terlupa .esok lak ada kenduri kt umah mak sedara Mylaling(kena g awai la)...majlis pertunangan anaknya.lepas kenduri baru la g ziarah Adik kt SABDA.nape la kek pisang atie tue merekah2 kt atasnya...ada sapa2 leh tolong?ya la..buat panduan tuk atie bila nk buat kek lg nanti...share yer petua korang!!!

Bahan-bahan ( lebih kurang 10 org.. )
**125gm butter/marjerin
**125gm light brown sugar
**2 biji telur (gred B)
**2 biji pisang yg besar (atie guna pisang yg atas tuh)
**250gm tepung naik sendiri
**1 sudu teh baking powder
**50gm choc chips(atie isi lebih)

Cara-cara:
1.Pukul butter/marjerin dengan gula hingga ringan dan berkrim. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
2.Pisang dilenyek dan masukkan ke dalam adunan butter tadi.
3.Masukkan tepung dan baking powder dan choc chips.
4.Masukkan kedalam mangkuk tahan panas yg dilengser dan masak dalam microwave guna HIGH selama 7min.
5.Biarkan sebentar selama 3min baru dikeluarkan. Biar sejuk.

****atie guna oven jer,pada suhu 175 darjah...selama 50minit.

2 comments:

  1. salam ...

    memang lama sungguh tak datang sini.. (^_^)..


    nampak macam senang jer nak buat..

    ingatkan nak cuba ...tapi kena cari loyang dululah..

    ReplyDelete
  2. salam Azrina...yg atie punya tue,guna acuan kuih bengkang jer..baru beli..kononnya nk testing la..

    ReplyDelete