Sunday, April 11, 2010

Kerutup ayam....

selamat mlm...baru sempat nk wat n3,arini sibuk sikit sbb memenuhi selera anakdara atie yg balik 'outting'.sonoknya Adik balik,semlm pon dh jumpa gak tp kjp sgt!salah satunya lauk nie la...ayam kerutup(atie guna rempah kerutup yg ada dijual).Adik kuar 'outting' kul 12 tghari tadi & blk keasrama lak kul 5.40 ptg...jadi la dpt gak lepaskn winduuuu.skrg nie atie okey la sikit,xde la cam dulu...sedih sgtttt bila Adik blk asrama(skrg sedih gak tp...bole la..).lps htr Adik,singgah jap umah MIL(htr sikit ayam nie)...MIL atie ckp...sedap!(wah!kembang hati menantunya..hikhik).timakasih la pd tuan punya resepi nie(cindaibiru.myresepi)...harap2 cindaibiru halalkn atie mengopy resepinya yer!!

Bahan-bahan: ( 6 orang )
1 ekor ayam (dipotong 12)
*20 tangkai cili kering
*15 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*2 batang serai (hiris)
**2 sdb serbuk ketumbar
**1 1/2 sdb serbuk jintan putih
**1 sdb serbuk jintan manis
**3 biji buah pelaga
**1 inci kulit kayu manis
750ml santan pekat
2 sdb hirisan gula melaka
1 senduk nasi kerisik
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1.Bersihkan ayam dan kisar bahan bertanda *.
2.Panaskan minyak tumis bahan yang bertanda ** hingga naik bau.
3.Masukkan bahan kisar dan gaul rata, biar hingga naik minyak.
4.Masukkan ayam dan santan pekat, gaul hingga sebati.
5.Bila ayam telah empuk, masukkan gula melaka, kerisik, asam keping dan garam secukup rasa. Kacau hingga betul-betul sebati.
6.Boleh hidang dgn nasi kegemaran, nasi impit atau pulut.
7.#Ayam boleh juga digoreng sebelum masuk dlm gulai

1 comment:

  1. kerutup memang saya tak pernah masak.

    bila senang2 boleh lah buat..

    ReplyDelete