Monday, April 12, 2010

Tomyam....

Arini,atie masak Tomyam,ikan goreng & gesek brcilipadi(poberet atie nih)...buat nambah lauk semlm(kerutup ayam)pon ada lg.mkn pon brdua...yg penting ada masakan yg berkuah tuk Mylaling .Alhamdllh,cuaca arini panas jer....kering kain yg byk dibasuh pg tadi(cadar katil atie & anak2,selimut2 & langsir2),tue la risau gak klu hujan...mana la nk sidai.lupa lak nk habaq,resepi tomyam nie...diolah mengikut citarasa atie & kluarga...mungkin caranya brbeza(bhn2 sama) tp inilah caraku!!hikhik.klu atie buat masakan tomyam,inilah resepinya....siap ada sayur-sayuran lg..mudahkan!(tak payah numis bagai).klu nk diet,boleh la ikut..x guna minyak pon.okey la atie nk angkat kain yg dh kering kt luar tue..jumpa lggggg!


Bahan-bahan:
*200gm isi ayam(potong kecil2)
*200gm udang basah
*200gm sotong basah
•2 biji tomato (di potong 2)
*2 biji bawang putih.(di ketuk)
*2 batang serai (di ketuk)
*6 biji cili padi(di ketuk)ikut suka,kalau nak pedas tambah lagi cilinya..
*2 biji bawang besar(dibelah 4)
*1/2 inci halia (di hiris nipis.)
*1 kiub tomyam knorr(jenama lain pon blh)
*sedikit gula
*2 sdb jus limau nipis
*4 helai daun limau purut
*sayuran spt karot,putik jagung & kobis

Cara-cara
1.masukkan air ke dlm periuk & didihkn diatas dapur.
2.kemudian masukkan bawang putih & bawang besar, yg dibelah 4..biarkn didih
3.masukkan potongan kecil ayam,sotong,udang,kacau sebentar & baru masukkan sayuran tadi bersama ciliapi & serai.
4.selepas 5 minit baru masukkan kiub tomyam,gula & garam serta jus limau nipis.rasakan masam,manis & masinnya.
4.Akhir sekali masukkan daun limau purut, sesuaikn rasa ,boleh la diangkat & dihidangkn panas2.

No comments:

Post a Comment