Thursday, May 13, 2010

Ikan Goreng Berserai...


Balik dari kebun tghari tadi...letih sgt(kaki lenguh oooo...pakai lak kasut'boot' yg paras lutut tue...nk melangkah berat kaki!sebabnya beso kasut dr kaki..hikhik.arini atie masak sgt2 simple...resepi org penat(korang yg blk dr keje..klu penat leh la masak cam atie nih!ngeeeee)..jadi la buat alas perut kami brdua.sampai kt umah, bila bukak esbox,nampak la ikan kembung dok trgolek2 3 ekor....jadinya atie masak la goreng berserai & buat sup sayur campor( isi ayam & udang basah)..Jom makan..ingat pasni nk rehat...... ZZZZZZZZ jap!


Resepi Ikan goreng Berserai.
Bahan-bahan:
*3 Ekor Ikan Kembung
*2 Btg Serai(dikisar)
*5 Biji Bawang merah
*3 Ulas Bawang Putih
*3 cm halia
*9 Biji ciliapi
*1 Sudubsr Serbuk Kunyit
*2 Sudubsr Minyak Masak
*1 Sudubsr Jus asamjawa
*Sedikit Garam & Lada Sulah

Cara-cara:
1.Bersihkan ikan kembung dan gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2.Kemudian kisarkan bawang merah,bawang putih,ciliapi.halia,serai hingga hancur.klu korang suka lg pedas,blh tambah lg ciliapi masa mengisar tadi.
3.Panaskn kuali dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar tadi hingga wangi dan masukkan ikan kembung.
4.Tuangkn jus asamjawa.kacau rata dan biarkan 20 minit sehingga ikan masak.kemudian boleh la dihidangkn.selamat mencuba!

6 comments:

  1. Salam kak atie! kalau yg berserai seri gini mmg best! tak kiralah kuah ke tak asal ada serai mmg bau harum jerr ;-).. semoga usaha akak n hb membuahkan hasil, ssh2 dulu senang2 kemudian insyaALlah,

    ReplyDelete
  2. fuh... selalu gak tumis cam tu he he... akak mkn ngan nasi panas2 + kicap... ngah2 penat n lapo.. fuh memang selera..lelagi balik kebun.. he he he

    ReplyDelete
  3. salam ika...tkasih ika!k.atie nie klu yg resepi taruk ciliapi nie mmg sukeee sgt...

    ReplyDelete
  4. salam erma..mmg klu mkn panas,sedap sgt!!klu blk dr kebun...semuanya sedappppp sbb lapo..

    ReplyDelete
  5. Salam caiyang...

    Fuhhh sedapppp tuuuuu....
    My feberet goreng dgn cili api...ada plak sup sayur...ya allah...sedap tu
    alhamdulillah...konyang...

    ReplyDelete