salam semua...sehari dua sibuk ngan sambutan hari ibu jer..la nie kita cite masak2 blk yer....byk lg kad kawan2 yg atie lom gantung lg...atie dah pon ambil semua kad2 tue(makaceh semua),sok2 atie gantung yer!arini atie masak2 biasa jer..paru goreng berlada & sup ayam jer....yg penting mesti ada yg pedas2..klu tak,x susut la nasi lam peyok tue.nampak tak yg lam tapaware tue?bkn nasi tau!tue tapai pulut yg MIL bg semlm(poberet atie nih)...aritu atie htr kuih talam keladi, MIL pulangkn tapaware & isi ngan tapai pulut...(byk airnya...manis sgt!).timokasih la mak yoooo...Ingat dulu Arwah mak atie,klu anak2 nk blk...sibuk buat tapai pulut(anak2nya semua suka)..kdg2 siap tapau bwk balik lg!La nie,Apak lak yg rajin buat tuk anak2(klu raya..mesti Apak buat tapai nie....sedap!mcm arwah mak buat gak).psssst..tadi kt umah k.intan pon nampak tapai gak tp tapai ubi la...sdp gak!
Bahan-bahan:
*500 gm paru
*15 biji bawang merah
*10 tangkai cili merah(atie + ciliapi sikit)
*50 ml air asam jawa
*Minyak utkmenumis
*Sedikit garam
*Sedikit gula
Cara-cara:
1.Paru dipotong nipis-nipis dan dibersihkan.rebus paru yg telah dibersihkn tadi hingga empuk.
2.Sementara itu tumbuk cili merah dan bawang merah.atie tambah ciliapi sikit(umah atie kan suka mkn pedas2 kan!)
3.Panaskan minyak dan goreng paru yg telah direbus tadi hingga garing.kemudian tumiskan pula bawang merah & cili yg ditumbuk tadi.
4.Masukkan air asamjawa dan paru tadi..masukkan gula dan garam secukupnya .dan boleh la dihidangkan.
wahhhhh kecur air liur tgk tapai pulut...feveret ni...
ReplyDeletekebetulan tau...tadi mase tgh drive nganto anak2 ke sekolah, tetibe je rase teringin nak makan tapai pulut.sekali jalan2 cyber, nampak plak tapai pulut kat sini...meh le anto sini sikit....kekekeee
Salam kak atie! yg paling tak tahn adalah TAPAI iteww! sedapnyer lah haiii dah lama tak makan tapai uuwaaaaa.. mana nak carik tapai kat sini :-(
ReplyDeletesalam fiza..syiannya la,meh2 dtg umah k.atie..leh join mkn..ngeee.nk buat pon senang gak tp kdg2 buat xjd lak...
ReplyDeletesalam ika...fuh!airnya manis betui..pastu letak lam esbox...mkn tue..sejuk kt anak tekak..hikhik.jgn ngencesss lak ika!
salam atie...wahhh tapai pulut kegemaran hubby kak ima ni...sebelum ni mmg kak ima tak pandai makan tapai ni...tp sejak kawin dgn dia dah pandai makan tapai...rupanya sedap!!!hehehe
ReplyDeletehappy mother's day buat atie...