Saturday, June 5, 2010

Gulai Ayam & Dadih Coklat.








Salam dipg sabtu tuk semuaaaaa...arini cuaca pon cam semlm gak..hujan!!mana la nk atie sidaikn kain2 yg baru dibasuh pas subuh tadi!!baju siAdik la yg byk....oh ya,siAdik dh mula brcuti semlm...sonok sgt!tp byk lak keje sekolah yg mesti disiapkn lam cuti sekolah nih!mggu nie xde g bercuti lg....disamping menghadiri majlis perkahwinan yg berderet2.....siAbg lak mula brcuti mggu depan,cdgnya baru la plan nk cuti2 mesia!isnin sok,siAbg ada exam..risau rasanya..dh la dia dok jauh dr atie....doa atie semoga dia tenang dlm menghadapi exam trsebut & lulus dgn cemerlang.Amin.menu2 yg atie tempekkan kt sini....menu semlm la.bzzzzz sgt semlm,xsempat nk n3....jgn sapa mintak lak dh pinis,dadih ada la lg!bole la...

















*****resepi Dadih Homemade****


Bahan-bahan:

10gm serbuk Agar-agar
1 liter susu segar biasa(x isi..gantikn ngan susu segar perasa coklat gak)
1 liter susu segar perasa coklat/stramberry(ikut suka)
11/4 cwn Gula
1.2 liter Air
1 sdt garam
1 sdb Tepong Jagung(bancuh dgn 2 sd air)
1sdb coklat emulco

Cara-caranya:
1.Masakkan Agar2 hingga mendidih,isi garam,gula & adunan Tepong Jagung...biarkn hingga mendidih
2.Bahagikn kpd 2 bhg....(1)campurkn dgn susu segar putih
(2)campurkn dgn susu perisa coklat+ coklat emulco
3.Masakkan semula adunan2 itu..dlm periuk yg brasingan..gunakn api yg perlahan..kacau selalu agar tidak brketul2
4.Nampak mcm tanda nk mendidih..ttp api...jgn masak trlalu lama...nanti keras
5.Masukkan yg brwarna putih dulu dlm bekas plastik/acuan(isi separuh shj...biarkn ia beku dahulu.
6.Apabila Agar2 putih dh beku ,baru tuangkn adunan perasa coklat diatasnya...simpan dlm petisjk.pastu blh la di ngap...

*****atie x isi susu segar biasa sbb anak2 x suka cuma gunakn susu segar perisa coklat jer!

No comments:

Post a Comment