Selamat ptg korang,dh selesai mkn tghari sama kluarga yer?Alhamdllh,brsyukurlh kita dgn rezeki yg dinikmati arini & hari2 seterusnya,Insallh!.pagi2 lg dh kena tinggai ngan Laling atie tuh....pas bekpes,kuar g keje.Tuk tghari tadi, atie cuma msk lemak pucuk ubi(kutip kt blkg umah jer...xyah resepi...semua dh pandaikan?),sambal tumis sutun,ikan goreng & telur goreng + mayonies(mcm kt iklan tv...yg ada sheila rusli tue)....mmg sedap!lembut & gebu jer telurnya.korang cuba la...isi 1 sdb jer mayonisenya....dah siap msk tghari....tgk tv jap(sambil tggu laling blk keje!)borink la plk....g dapor blk,trnampak lak pisang yg hampir nk monopause tue.daun pisang ada....kelapa parut ada....merajenkn diri buat lepat pisang(org jawa panggil lepat nie...LEMMIK,betui tk ika,hana?).atie x buat byk pon...dlm 10 biji jer.cdgnya tuk hidang ptg nanti....tp bila MyLaling blk tadi,dh dimknnya 2 ketui.xpe la,mmg nk buat mkn pon...x kira la mkn waktu ptg/tghari...ye tk?korang plan msk pe ptg nanti???????
terliur kat pucuk ubi..huhuuuu kalau dpt celur cicah budu beshnya!!
ReplyDeleterindunya nak makan pucuk ubi masak lemak ni... lama sangat x buat sbb kalau nak bli kat sini diorang jual macam nak bagi kamben makan je... daun tua bukan pucuk dah!
ReplyDeleteSalam Atie...
ReplyDeletesatu ko lupa snap.. lepat tu dah buka dari daun pisang.. hah hah hah.. aku bayangkan je... and terpaksa bayangkan rupa parasnya.. sbb aku tak berapa kenai sangat.. lepat pisang ni.. yg boh ngan sagu tu ke?? aduyaiii.. aku jarang makan.. tapi kalau mak aku wat.. aku makan ler.. setahun sekali..
yang paling aku minat.. lepat liat.. wat ngan tepung pulut.. lepat tu jadi wane koko.. camne wat aku tak tau.. lepas tu inti kelapa.. nyummiii .. iii likkkeee...
Atie.. nasib baik umah ade tenet.. kalau tak.. mau bosan tahap gaban ko sorang2 tu ye..
Perak kat ner Atie??