Friday, July 30, 2010

Hati Emas Bersulam Madu.

Resepi yg mudah & mudah didapati bahan2nya nie sesuai tuk ibu2 lam pantang... mmg sedap!kesukaan MyLaling gak....Laling atie nie mmg klu menu2 yg berasaskn hati ayam nie...mmg la poberet dia.atie masak sikit jer tadi sbb anak2 pon x bape gemar mkn hati ayam yg dimasak camni...klu dibuat sambal mmg laju la!Resepi atie copy dari majalah Rasa....aritu pinjam majalh nie ngan nyeah atie.pada korang semua...nanti boleh la cuba yer...klu tgk nama resepi,fuh!!ngancam betui.....nk tau rasanya KENA CUBA sendirik!.Daaaa....korang!
















Bahan-bahan:
*100 gm Hati Ayam
*5 gm Bawang Putih-hiris
*10 gm Bawang Merah-hiris
*2 gm Halia
*20 gm Sos Tiram
*10 gm kicap Pekat
*10 gm kicap cair
*1 sdt Lada Hitam-kisar
*3 sdm Madu
*1 sdb Minyak Masak
*garam secukup rasa

Cara Memasak:

1.Panaskan minyak didalam kuali.tumiskkan bahan hirisan hingga wangi.kemudian masaukkan sos tiram.kacau hungga rata.
2.Masukkan hati yg telah diperap dgn garam & kunyit seta digoreng hingga empuk.kacau lagi hingga sebati.
3.Masukkan kicap pekat,kicap cair dan lada hitam.kacau lagi seketika.Akhir sekali masukkan madu dan garam secukup rasa.kacau sekali lagi hingga rata & boleh la diangkat dan dihidangkan.


5 comments:

  1. waaa...panjang dan unik nama lauk ni..mesti sedap !!

    ReplyDelete
  2. Salam kak azatie,
    waduh.. saya fikir nama lagu. memang unik tu. saya pun suka hati.

    ReplyDelete
  3. salam atie..

    dasyat tu nama resepinya pasti rasanya pun sedap sehingga menjilat jari kan.

    ReplyDelete
  4. mesti sedap..sesedap namanya..

    ReplyDelete