Tuesday, August 10, 2010

Masak Asam batang Keladi.

Arini atie msk menu kampung....sedapnya!tadi g Teluk Intan..singgah pasarnya(kt situ mmg byk sayur2 kg nih..).berkenan lak ngan sayur keladi tp beli seikat jer...laling atie tue bkn suka mkn.wah!menambah2 atie mkn arini..(klu mertua lalu mmg x sedar!hikhik).tuk laling atie lak, masak sayur laen la...syian lak dia mkn xde sayur kan?.siap atie hirup2 kuah lagik...lama x mk sayur nie,dulu masa kt kg...Apak tanam kt belakang umah jer..senang petik.la nie,belakang umah kt kg dh kosong jer....tanam pokok laen...korang layan gambar aje la yer..Daaaaaa




















Resepi:

1 Ikat Batang Keladi(kerat dan siat kulit luarnya rendam dengan air dan asam keping)
5 Biji Cili Api
2 Biji Cili Merah
2 Labu Bawang Besar
1 ulas Bawang Puteh
Sedikit kunyit hidup
1 batang serai
Sedikit belacan
Udang basah- dalam 300 gm..pakai ikan bilis pun boleh
Asam keping - ikut suka
Garam
Sedikit daun kesum



Cara-Cara:

1.Tumbuk cili api dan cili besar ,bawang putih,bawang merah ,belacan dan kunyit hidup (atau kisar sahaja)

2.Masukkan semua bahan kedalam periuk dan tambahkan air
.
3.Didihkan sebentar dan masukkan asam keping ,serai yg telah dititik tadi .

4.Masukkan batang keladi dan udang serta daun kesum ,biarkan mendidih dan biar sayur itu masak.

5.Dah masak,boleh la diangkat & dihidangkan!



No comments:

Post a Comment