Monday, August 16, 2010

Rendang Pedas 'Keme'.(perak)

Assalamualaikum semua....salam dihari isnin....hari ke6 kita berpuasa!Adik dh pon blk semlm...sedihnya saat atie lambai dia masa nk blk.mmg sonok anak2 blk & berbuka/bersahur sama2.dah la tue,kite citer pasai laen lak...semlm atie buat rendang pedas(stail perak punye...).penat mengoogle...jumpa la resepi nie..kt umah ustaz saiful(http://saifulislam.com)..pas mintak izin,atie pon meng'copy' jer dr sana.pada ustaz saiful..makasih byk2!rendang nie mmg Nostalgia bg atie sbb...resepi mcm nie la ARWAH MAK selalu buat rendang...atie biasa gak buat tp xde sukatan camni.Ingat dulu,klu nk berpuasa keesokan harinya...ARWAH MAK dh mula merendang ptgnya....& dihari raya, rendang camni gak dihidangkn..( Apak atie ada bela ayam kg..)kini,atie menyambung tradisi tue,bila buat rendang nie..tingat kt ARWAH MAK(semoga ARWAH MAK ditempatkn dlm golongan org2 yg beriman..AMIN).semlm,atie bekalkn Adik ngan rendang pedas nie la jgk,sambal ikan bilis,bubur lambuk & skt kuih-muih..buat mkn brbuka kt asrama.


BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam (organik, kampung, atau ayam yang agak pejal isinya)
4 helai daun kunyit, dibuang empulurnya dan dihiris halus
5 batang serai, dititik (dihiris) halus(atie blend)
5 biji bawang merah saiz sederhana atau 2 biji bawang besar, dimayang halus(atie blend)
1 inci halia, juga dihiris halus(atie blend)
1 ketul lengkuas, dihiris kepingan(atie blend)
4 sudu besar kelapa kerisik
15 biji cili kering (ubah suai mengikut tahap kepedasan) direndam air panas dan dikisar lumat
Sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup yang ditumbuk lumat
3 sudu besar gula merah
2 kotak santan segera (atau 4 cawan santan pekat)
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK

Campak-campak semua!

Sebetulnya begitulah. Tidak perlu menumis, tidak perlu dikacau selalu sangat, bimbang hancur pula ayam itu nanti. Jadi ringkas ceritanya, ayam dimasukkan ke kuali, semua hirisan dimasukkan juga, cili kering yang dikisar juga dimasuk sama (saya tidak suka menggunakan cili boh yang selalunya masam sedikit dan pelik rasanya), lengkuas, serta santan. Gaul rata dan biarkan di atas api yang sederhana.

Pada adik beradik atie...nie la resepi rendang yg selalu Arwah mak msk masa kite blk kg...nostalgia kan!



6 comments:

  1. Salam kak atieee, sedapnyer rendang dah terasa bhg raya niii ehehehe... nak2 ada daun kunyittttt mmg tip top!

    ReplyDelete
  2. salam.. kak tie.. syedapnyer.. mkn ngan nasi panas2 pun syedap..

    ReplyDelete
  3. salam.
    sekarang ni..ayam kampung/organik jadi pilihan.boleh cuba resepi azatie ni ye..

    ReplyDelete
  4. SALAM JIYA..SKRG XYAH TGGU NK RAYA..MEMANJG ORG BUAT RENDANG...NGEE

    ReplyDelete
  5. salam erma...mmg klu dpt cicah ngan nasi impit lagiiiiiii syok!

    ReplyDelete
  6. salam k.yon...ayam kg mmg sedap wat rendang..laen dr ayam kt pasar tuh!

    ReplyDelete