Tuesday, August 17, 2010

Tumis Air Cendawan.

Selamat mlm...dah tidur?arini trlebih rajen buat n3 sbb esok atie xde kat umah.lps sahur kul 4.30 pg sok,nk g KL...ada hal sikit tapi x nginap kat sana...balik perak pada ptgnya gak...resepi cendawan nie...menu aritu tp x sempat nk n3...resepi atie sendirik klu masak!mmg sgt mudah....resepi arwah mak jugak....klu makan mmg sedap...rasa manis cendawan tuh!klu xmo isi daun kunyit pon boleh gak..ikut selera masing2.okey la,dah nk tidur pon..Doakn perjlnan atie pada esok hari...selamat yer!Daaaaaaa...
Bahan-Bahan:(resepi atie)
1 Paket Cendawanan
1 biji Bawang besar(potong bulat2)
2 Ulas bawang Putih(dihiris)
2 cm Halia(hiris)
Sedikit Ikan Bilis
1 helai Daun Kunyit
Sedikit garam
Sedikit Gula(jika suka)

Cara-cara:
1.Bersihkan cendawan dan belahkn cendawan kpd beberapa potongan(guna tangan jer).asingkan sebentar.
2.Jerangkan periuk diatas dapur yg berisi air(agak2),Bawang Besar,halia & Bawang Putih serta Ikan bilis.
3.Biarkan mengelegak,isi garam & gula...kemudian baru masukkan cendawan dan daun kunyit.jgn masak lama sgt cendawan tue,nanti lembik.
4.rasa masin-manisnya,baru la diangkat dan di hidangkan bersama sambal belacan!

4 comments:

  1. Salam K.atie..wah tumis cendawan lagi..makan ngan nasik panas2 sedap ni...

    ReplyDelete
  2. salam.. ktie.. menu sup2 camni yang sedap n elok tuk bebukakan? mmm syedap hirup sup cendawantu..

    ReplyDelete
  3. salam kak atie..
    sedapnye jamor masak bening..kite suke..

    ReplyDelete