Bahan-bahan:(versi Atie)
1 Ekor ikan Siakap-(ikan laen pon boleh)
1 Biji Bawang Besar-potong bulat2
2 Ulas bawang Putih-potong halus2
1 inci halia-potong halus2
1 batang serai-blh diketuk/hiris halus2
1/2 Btg karot-potong pjg2.
1 Biji Tomato
1 Biji Limau Nipis-ambil jusnya
2 Biji Cili Merah-potong Serong
4 Biji ciliapi-belah 2-atie suke pedas
Sedikit garam
sedikit Gula
Cara-Cara:
1.Bersihkan ikan siakap dan kelar-kelar badannya...gaulkan dgn sedikit garam,letakkan ikan kedalam bekas tahan panas/mangkuk kaca.
2.Sementara itu panaskan pengukus.
3.Taburkan bahan-bahan yg telah dipotong ke atas badan ikan dan perahkan sedikit jus limau nipis.
4.Susun bawang Besar,tomato,ciliapi & cili merah serta batang serai diatas ikan.kemudian boleh la dikukus hingga masak...mkn panas2 sedap!
kak ti, sedapnya siakap kukus....mas sukaa...
ReplyDeleteKak Tie...sedang2 elok yea...kita dah hulur pinggan ni nak tumpang makan tghri...hihi
ReplyDeletehealthy diet
ReplyDeletesalam mas..klu mkn panas2 mmg sedapkan?
ReplyDeletesalam anna..langkah kanan...gitu ler!ngeee
ReplyDeletepearlnscarf...kdg2 jer msk camgini...biasa nambah lemak jer..hikhik
ReplyDeletemmm kak tie..Sodapnyer...nyum2 suker.. ada ker lagi.. nak join.. rajin akak wat menu sedap2 he he eh
ReplyDeleteBest tu Atie..
ReplyDelete& baik unk kesihatan
salam erma..ala menu simple2 k.atie msk...umah kwn2 lagi ngancam menu depa!
ReplyDeletesalam kasihredha...kdg2 jer msk cam gini...ngee
ReplyDelete