Bahan-Bahan:(sumber:Chef Liza)
1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)
Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam
Cara-cara:
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendideh, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
sodap nyo!saya dari dulu cari pucuk paku..tapi kat area KL nie susah nak dapat...
ReplyDeleteherghhh kak .. lemak pucuk paku nie memang favourate saya kakkk ...
ReplyDeletex tahan nie .. dah rasa lapar nieh :))
salam noryati...kt sini pon k.atie beli kt pasar mlm jer...byj dijual oleh 'makcik2 dr kampung'...murah lak tuh!
ReplyDeletesalam ieda..mmg sedap tapi arini 'diet larikkkkk'...hihihi
ReplyDeleteden boli pucuk paku skrang jugak... huhuhuhu terliur
ReplyDeletemak aii.. kecur air liur bc entry akak yg ni...
ReplyDeletesedapp.. klu letak udg segar best jgk nih:)
ReplyDelete