Salammmm....Selamat mlm korang....mungkin sedang menonton tv & melayari tenet.saje atie nk kongsikan menu tambahan kami tuk tghari tadi....sayur pucuk paku & sambal ciliapi(buat pedassss).... mmg poberet MyLaling & anak lelaki atie(Abang).klu buat masak camni...mmg nambah2 nasi anak-beranak!.menu nie simple jer...org melayu perak jer yg mkn camni....perak kt tpt atie la...perak area laen,xtau ler!.pucuk paku beli masa pasar malam hari rabu aritu(beli 2 ikat).lagi satu ikat lom plan nk msk pe lak..Jom layannnn...Daaaaaaaaaaaa
Bahan-Bahan:(Versi atie )
*6 Biji CiliApi-atie tambah ciliapi lagik biar pedass!
*2 Biji Cili Merah
*Sedikit Belacan
*6 Biji Bawang Siam
*3 Ulas Bawang Putih
*Segenggam Ikan Bilis
*Sedikit Garam
*Sedikit Gula
*1 Keping Asam Keping
*Sedikit Minyak-utk menumis
Cara-cara:
1.Tumbukkan semua bahan-bahan diatas hingga lumat kecuali asam keping.kemudian panaskan minyak di alam kuali.
2.Masukkan/tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk tadi ke dalam kuali....goreng hingga garing dengan menggunakn api yg kecil(kalau api besar,nanti cepat hangus).
3.Bila dah garing masukkan sedikit air.biarkan mendidih ,baru masukkan garam,gula serta asam keping.rasa masin,masam dan masinnya.
4.Ketika hampir pekat boleh la diangkat & hidangkan bersama pucuk paku celur tadi.
***makan nasi ngan sambal ciliapi nie pon sedap .....tambah klu buat pedas2..!
salam
ReplyDeleteaku adalah orang paling suka pucuk paku ni..ambik resepinya ..mekasih
salam brutalsolo..sila kan...
ReplyDeletekena pulak nasi panas-panas... mak mertua lalu tak nampak
ReplyDeletekak perak belah mana.. x peghonah lagi makan cara ni...
ReplyDeleteSedapnya...Sambal Tu...
ReplyDelete