Arini nk citer ttg apam yg atie buat pagi tadi....buat sarapan tuk kami berdua.resepi copy dr umah yatie(makasih yer..).apam nie,mmg sedap..lembut jer,mkn lak ngan kelapa parut yg digaul dgn garam.atie buat 2 adunan(1 adunan guna acuan & 1 adunan lagi guna loyang) sbb nk htr ke umah MIL separuh.mertua atie nie ,mmg suker kuih yg lembut2 camni..biasa la orgtuakan...Jom layan apam atie nih!
Bahan-Bahannya:(sumber:yatie USA)
1 cawan nasi
11/4 cawan air
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil yis kering
1 paket kecil eno
Cara-caranya:
1.Blend nasi dan air hingga hancur. Tambahkan gula, tepung beras dan yis. Blend sekali lagi hingga sebati.
2.Perapkan adunan tadi 4-5 jam.
3.Tambahkan pewarna jika suka, kacau perlahan.
4.Tambahkan eno dan gaul sebati secara perlahan-lahan.
5.Masukkan dalam acuan kuih lompang yg telah di sapu sedikit minyak dan kukus selama 6.lebih kurang 15 minit dengan api kuat.
Yang nie...versi lam loyang lak...
Salam Atie...pagi2 dah nampak apam yang tersenyum mekar.....sejuk2 memang terasa nak makan aje ni!
ReplyDeleteakak pun dh pernah buat apam ni. memang lembut dan sedap...
ReplyDeletesalam k.watie..mmg sedap apam nie..makasih pada tuan punya resepi....
ReplyDeleteSlam k.ita..oo akak dah pernah buat?maknanya atie la yg trtinggal 'keretapi' sbb br nk cuba!huuuu
ReplyDeleteSumber Dari Jauh Tu...
ReplyDelete