Monday, November 1, 2010

Karipap Inti Daging.

Salam semua..hari ini dah masuk kita ke bln 11 kan?rasanya br jer kita dibln Januari...begitu pantasnya masa berlalu tanpa kita sedari!.semlm(ari Ahad)...atie & MyLaling g ziarah anak bujang atie lak kt asrama.kami bertolak dr perak kul 8 pg,sampai kt sana dlm kul 11lbh la.Abg xbape sihat,selsema(serak suaranya..syian anak ibu..).kami mintak izin bwk anak atie kuar g makan2 & beli 'jajan' tuk dia kt Kompleks PKNS(ingat dia kt besday Adik,beli hadiah tuk adiknya sekali)...sambil mkn2 tue,sembang2 la tanya ttg pelajaran & hafazannya..Alhamdllh.Lupa lak,karipap yg byk2 tue atie buat ari sabtu lps sbb nk bwk masa ziarah Abang(anak llaki atie) kt asrama keesokan harinya(Ahad).atie bwk 2 tapaware besar...boleh Abg mkn ngan kwn2 semua....puas gak la atie mengelim karipap dr ptg tuh!klu nk cuba resepi kt bawah ...yg nie resepi versi atie buat...nk cuba,silakanlh!!!



Bahan Inti:(versi Atie)

1 kilo keledek
4 Sdb rempah kari daging(apa2 brand blh)
1/2 peket daging Cincang
6 ulas bawang merah-blend
2 ulas bawang putih-blend
1 inci halia-blend
1 labu bawang besar-blend
Sedikit daun Sup-hiris.
Sedikit Cili Blend(atie suke pedas,klu korang xnak isi pon xpe)
Minyak Masak

Cara-caranya:

1.Tumis bahan yang diblend tadi sehingga naik baunya kemudian masukkan rempah kari(dh dicampur ngan cili blend tadi).
2.Kacau hingga pecah minyak pastu masukkan daging kisar,biarkan daging empuk dulu dan kacau sentiasa.
3.kemudian baru masukkan keledek yg telah dipotong dadu,tambahkn sedikit air supaya keledek empuk.
4.Pastu kecilkan api masukkanlah garam & gula.kacau selalu keledek yg diatas dapur sentiasa sbb takut hangit nanti.
5.Bila keledek dah empuk & kering airnya,baru masukkan hirisan daun sup dan kacau rata-rata.tutup api & biarkan inti karipap sejuk.

Untuk Doh karipap:(versi Atie)

11/2 kilo Tepung gandum(atie agak2)
Sedikit Minyak Masak*
Sedikit Marjerin*
Sedikit Air
****dipanaskan atas dapur sekejap hingga majerin cair jer)


Cara-caranya:

1.Masukkan tepung dalam mangkuk besar kemudian tuangkan minyak yg telah dicairkan bersama majerin tadi.
2.Kacau perlahan-lahan dgn menggunakan senduk(sbb panas).biarkan ia rata dan sebati.bila dah gaul semua,boleh la gunakan tangan sbb dah sejuk.
3.Setelah tepung dan campuran minyak,majerin rata baru masukkan air sdkt demi sedikit hingga adunan sebati(jgn trle,bik/trkeras adunan)
4.Biarkan sebentar dan bolehlah di terap dan di isi dengan inti daging tadi.ikut suka samada nk guna acuan karipap/ kelim sendiri.buat hingga habis!
5.Pastu boleh la digoreng dengan minyak menggunakan kepanasan yg sederhana.klu trlampau panas,kulit karipap akan bergerutu(kembong2).selamat mencuba!!

Yg nie dah siap goreng...jemput makan semua!


Yg nie lak atie buat frozen...simpan lam esbox!


***Abaikan date kt gambar..kamera fenin!

3 comments:

  1. ujan2 cenggini best pekena karipap panas nih

    ReplyDelete
  2. sedap dan menarik kak .. ieda ada jugak buat kalau balik kg .. tapi kami suka buat inti sardin :)

    ReplyDelete
  3. cedapnye..ank2 sy pon ske..terutama inti sardin..

    ReplyDelete