Salam dihari Isnin....arini sibuk sikit!mcm2 dah di plan nk buat...tapi xtau la sempat ke tak!...Insallh la kan?.pg nie, kami bersarapan ngan karipap & mee goreng...request dr anak2 karipap nih!.atie buat lam sekg lbh(wui!sakit dh tgn mengelim karipap)...dpt la lam 3 dulang cam gambar bwh tue, separuh nk difrozen...boleh bwk blk kg masa blk beraya.anak dara kecik atie tue nolong gak ibunya buat karipap....asyik nk trgelak jer bila dh siap..hihi.takpe la,belajarkan?dulu2 ibunya pon buat senget-benget camtu gak.....klu x diajar, sampai bila pon xghetikan?okey la korang layan la karipap atie tu....resepi ada kt bwh....versi atie!....byk kerja nih!klu ada sapa2 nk, g goreng sendirik yg frozen tuh!Daaaaaaaaaaaaaa.....
Karipap yg dh trsedia tuk di frozenkan..!
Bahan Inti:(versi Atie)
1 kilo keledek
4 Sdb rempah kari daging(apa2 brand blh)
1/2 peket daging Cincang(kali ini atie tkr ikan bilis lak)
6 ulas bawang merah-blend
2 ulas bawang putih-blend
1 inci halia-blend
1 labu bawang besar-blend
Sedikit daun Sup-hiris.
Sedikit Cili Blend(atie suke pedas,klu korang xnak isi pon xpe)
Minyak Masak
Cara-caranya:
1.Tumis bahan yang diblend tadi sehingga naik baunya kemudian masukkan rempah kari(dh dicampur ngan cili blend tadi).
2.Kacau hingga pecah minyak pastu masukkan daging kisar,biarkan daging empuk dulu dan kacau sentiasa.
3.kemudian baru masukkan keledek yg telah dipotong dadu,tambahkn sedikit air supaya keledek empuk.
4.Pastu kecilkan api masukkanlah garam & gula.kacau selalu keledek yg diatas dapur sentiasa sbb takut hangit nanti.
5.Bila keledek dah empuk & kering airnya,baru masukkan hirisan daun sup dan kacau rata-rata.tutup api & biarkan inti karipap sejuk.
Untuk Doh karipap:(versi Atie)
11/2 kilo Tepung gandum(atie agak2)
Sedikit Minyak Masak*
Sedikit Marjerin*
Sedikit Air
****dipanaskan atas dapur sekejap hingga majerin cair jer)
Cara-caranya:
1.Masukkan tepung dalam mangkuk besar kemudian tuangkan minyak yg telah dicairkan bersama majerin tadi.
2.Kacau perlahan-lahan dgn menggunakan senduk(sbb panas).biarkan ia rata dan sebati.bila dah gaul semua,boleh la gunakan tangan sbb dah sejuk.
3.Setelah tepung dan campuran minyak,majerin rata baru masukkan air sdkt demi sedikit hingga adunan sebati(jgn trle,bik/trkeras adunan)
4.Biarkan sebentar dan bolehlah di terap dan di isi dengan inti daging tadi.ikut suka samada nk guna acuan karipap/ kelim sendiri.buat hingga habis!
5.Pastu boleh la digoreng dengan minyak menggunakan kepanasan yg sederhana.klu trlampau panas,kulit karipap akan bergerutu(kembong2).selamat mencuba!!
Buat mee goreng gak...
Jemput la yer...Bismillah.....
psst***yg nie anak dara kecik tue yg buat...alahai,ader ker yg nk brbesan ngan atie nih?hihi
anak2 sy pon ske karipap kak..exspecially sardin. tapi nak membuatnye tu yg lemah skit..hehe. pandainya akk kelim..sy guna acuan je..klo kelim xtaula jadi apa..hehe
ReplyDeletesalam kemm..xder la pandai...bole la buat mkn2 family..hihi
ReplyDelete