Salam..selamat tghari semua..masing2 dah mkn tgharikan?.Alhamdllh, atie pon dh siap msk gak...tp lom mkn lg.tggu MyLaling lik keje lar....sebenarnya sup ayam nie ngah ligat brlegar2 kt umah kengkawan semua....trmasuk umah k.rosaliza,ninie,cikmin(depa dh lama try!).atie pon dh trgoda gak...arini mengodek la kt dapur....bahan2 pon mmg dh ada.tadi masa dok rasa sikit kt dapur....mmg sedap!lom lagik mkn ngan nasi & sambal kicap.klu mkn sup ayam...sambal kicap kena ada..baru ada ummphhh....!!klu nak cuba ,resepi ada kt bawah nun..seblm tue,mai rasa kt umah atie dulu..ngeeeee.
BAHAN-BAHAN:(sumber:yani MYR,Ninie)
1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isii ayam, hiris nipis.
5-6 biji cili burung-titik
1/4 cawan santan
2 sudu besar sos kan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan- hat ni xde lam stok.. so main tabur je dgn daun bawang.
PENYEDIAANNYA
1.Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. 2.Masak 5 minit lagi.
3.Tambahkn cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat.
4.Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
Sambal kicap versi atie..pedassss nih!
wah kak.. sup tu buh santan ekk.. atie tak penah buat.. nanti nak try arr..
ReplyDeleteadush!! Dapnya sup ayam, tak pnah lagi try msk sup letak lgkuas.. mkn ngan smbl kicap pedasss... fengsan!
ReplyDeleteermm sedap tuu kak ..
ReplyDeletekalau saya x buat kosong mcm nie ..s elalu buat utk dimakan dgn mee hun :) yumx3
waduh kak tie..sodap nie hirup panas-panas..pekena sambal kicap..lagila..yum3x
ReplyDeletesalam azatie..akak pun dah buat..memang anak suka..sedap katanya..
ReplyDeleteini memang tak tahan. menggoda betul. sup ni makan masa tenga panasa best kan. adeh! lapar sup la pulak.
ReplyDeleterajin kak atei masak yaa. semua best2 ni. beruntung suami kak atie dapat isteri pandai memasak :)