Salam semua...selamat bercuti jgk kpd anak2 kiter yg sdg bercuti!mmg bz klu anak2 ada kt umahkan?..masa nie la,kita nk 'test'suara..(riuh rendah bebelkn anak2)hikhik.arini atie msk simple jer....antaranya tempe goreng nih.sedap buat ratah2 gitu jer.ada yg xmkn tempe ker?....dulu pon atie x suker mkn tempe...dh kawen nie,gemar lak...jom layan tempe goreng atie nie.kt sini murah jer....4 keping lam sehinggit,bungkus lam daun pisang lak tuh!klu kt bandar...lam plastik jer kan?Daaaa...
Bahan-Bahan:
1 ikat tempe(kt sini dlm 1 ikat ada 4 bungkus)
2 Biji Bawang Putih
1 Sdb biji Ketumbar
Sedikit garam
Sedikit serbuk Kunyit
4 sdb Tepung Beras(tuk meranggupkn tempe)
Sedikit Air
Cara-cara:
1.Potong tempe secara menyerong dan potong jangan tebal sangat,nanti xder lak ia ranggup.ketepikan dulu.
2.Tumbuk bawang putih bersama garam,serbuk kunyit dan biji ketumbar hingga lumat.kuarkan dari lesung batu dan masukkan ke dalam mangkuk kecil.
3.Masukkan Tepung beras kedalam bahan2 tumbuk tadi dan isikan air sedikit2 hingga mendapat kepekatan seperti untuk mengoreng pisang.
4.Celupkan tempe yang dihiris ke dalam bancuhan tepung dan gorengkan hingga tempe masak.toskan diatas kertas serap minyak dan boleh la dihidangkan.
***aaaaaaabaikn date kt gambar,kamera pening!
suka tempe...:-)
ReplyDeletedah tak makan tempe sekarang ni sebab kalau makan (walau sikit) mesti sakit perut
ReplyDeleteWah sedapnyer....mama suker tempe tempe nih. Boleh ratah tempe goreng begitu saje cam biskut. Tempe cicah kopi lagi. Tq for sharing the resipi.
ReplyDelete