Friday, December 3, 2010

Cendawan Salut Tepung & Ikan Cencaru Sumbat.

Salammmm...baru nk wat n3,bz sikit arini.tghari tadi atie masak goreng cendawan,ikan cencaru sumbat & masak bening jer.simple tapi seisi umah suker...ikan sumbat nie,poberet anak pompuan atie,suker tgk bila dia makan(nambah2..).cendawan tue lak,MyLaling beli ngan kawan dia(yg buat projek cendawan..)...sambil beli dpt tolong kawan dia kan!.okey la nk BW jap..klu nk try resepi ikan sumbat tue,blh la copy yer.mmg sedap.....xcaya?cuba larrrrr....



Bahan-Bahan:(sumber:resepi4u)TQ

3 ekor ikan cencaru yang bersaiz besar
minyak masak untuk menggoreng
3 batang cili merah
4 batang cili api/padi
2 ulas bawang besar
¾ ulas bawang putih
sedikit belacan
satu sudu kecil gula
garam secukup rasa
asam jawa
Atie tambah kelapa parut-tumbuk ngan bahan2 diatas!

Cara-cara:

1.ikan dibelah belakang untuk membuang isi perut dan dicuci terlebih dahulu
2.campurkan cili merah,cili api,bawangbesar,bawang putih,belacan,gula garam ,kelapa parut dan tumbuk sehingga hampir lumat.
3.sumbatkan bahan yang ditumbuk kedalam perut ikan tersebut.
4. bahagian luar ikan dilumur dengan asam jawa dan garam
5.kemudian panaskan minyak dan masukkan ikan satu persatu.
6. goreng ikan tersebut sehingga garing masak.

6 comments:

  1. Salam Atie....

    Sedapnya...Terliur Kak Lin Tgk....Cendawa Goreng Tepung...Sedap Kalau Di Buat Minum2 Petang...

    ReplyDelete
  2. Semuanye nampak sedap sangat kak! Laparnyeeee ;)

    ReplyDelete
  3. sedapnye cendawan goreng... kalau cecah dengan sos lagi sedap

    ReplyDelete
  4. sedapnye cendawan goreng... kalau cecah dengan sos lagi sedap

    ReplyDelete
  5. lame tak tengok rumah kak Atie...tau-tau ade cendawan goreng

    ReplyDelete
  6. sedap cendawan salut tepung tu...

    ReplyDelete