Bahan-Bahan:(sumber:resepi4u)TQ
3 ekor ikan cencaru yang bersaiz besar
minyak masak untuk menggoreng
3 batang cili merah
4 batang cili api/padi
2 ulas bawang besar
¾ ulas bawang putih
sedikit belacan
satu sudu kecil gula
garam secukup rasa
asam jawa
Atie tambah kelapa parut-tumbuk ngan bahan2 diatas!
Cara-cara:
1.ikan dibelah belakang untuk membuang isi perut dan dicuci terlebih dahulu
2.campurkan cili merah,cili api,bawangbesar,bawang putih,belacan,gula garam ,kelapa parut dan tumbuk sehingga hampir lumat.
3.sumbatkan bahan yang ditumbuk kedalam perut ikan tersebut.
4. bahagian luar ikan dilumur dengan asam jawa dan garam
5.kemudian panaskan minyak dan masukkan ikan satu persatu.
6. goreng ikan tersebut sehingga garing masak.
Cara-cara:
1.ikan dibelah belakang untuk membuang isi perut dan dicuci terlebih dahulu
2.campurkan cili merah,cili api,bawangbesar,bawang putih,belacan,gula garam ,kelapa parut dan tumbuk sehingga hampir lumat.
3.sumbatkan bahan yang ditumbuk kedalam perut ikan tersebut.
4. bahagian luar ikan dilumur dengan asam jawa dan garam
5.kemudian panaskan minyak dan masukkan ikan satu persatu.
6. goreng ikan tersebut sehingga garing masak.
Salam Atie....
ReplyDeleteSedapnya...Terliur Kak Lin Tgk....Cendawa Goreng Tepung...Sedap Kalau Di Buat Minum2 Petang...
Semuanye nampak sedap sangat kak! Laparnyeeee ;)
ReplyDeletesedapnye cendawan goreng... kalau cecah dengan sos lagi sedap
ReplyDeletesedapnye cendawan goreng... kalau cecah dengan sos lagi sedap
ReplyDeletelame tak tengok rumah kak Atie...tau-tau ade cendawan goreng
ReplyDeletesedap cendawan salut tepung tu...
ReplyDelete