Thursday, December 23, 2010

Hati Emas Bersulam Madu.

Salam semua...Alhamdllh brtemu lagi kita dialam maya nie.arini masak simple jer,antaranya hati lembu nie...resepinya pernah atie buat dulu tp menggunakn hati ayam.sbb hati ayam xdak...ganti ngan hati lembu la.biasanya klu masak 'hati'.... anak2 kurenggggg la sikit nk mkn.yg suke cuma mylaling atie!.tuk anak2, atie masak lain la....apapon,klu korang nk cuba resepi nie,resepinya ada atie taipkn kt bawah nun.Insallh,atie sekluarga akan ke KL ptg nanti....barang2 pon dah siap!.Doakn perjlnan atie selamat pergi & balik yer...jumpa lagiii nanti.Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....




Bahan-bahan:(sumber:Majalah rasa)

*100 gm Hati Ayam-atie ganti ngan hati lembu
*5 gm Bawang Putih-hiris
*10 gm Bawang Merah-hiris
*2 gm Halia
*20 gm Sos Tiram
*10 gm kicap Pekat-xisi ganti ngan cili blend
*10 gm kicap cair
*1 sdt Lada Hitam-kisar
*3 sdm Madu
*1 sdb Minyak Masak
*garam secukup rasa

Cara Memasak:

1.Panaskan minyak didalam kuali.tumiskkan bahan hirisan hingga wangi.kemudian masaukkan sos tiram.kacau hungga rata.
2.Masukkan hati yg telah diperap dgn garam & kunyit serta digoreng hingga empuk.kacau lagi hingga sebati.
3.Masukkan kicap pekat,kicap cair dan lada hitam.kacau lagi seketika.Akhir sekali masukkan madu dan garam secukup rasa.kacau sekali lagi hingga rata & boleh la diangkat dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment