Wednesday, December 15, 2010

Roti Canai & Sambal Tumis.

Salam..selamat pg semua...mesti semua dh bekpeskan?Alhamdllh,arini atie tingin lak nk makan roti canai lagi....masih menggunakan resepi yg dulu!.tapi kali ini makan ngan sambal tumis jer..stok ayam ngan kelapa habih lam esbox...xder la kuah kari tuk buat cicah roti canai tue.Alhamdllh,walaupon x secantik/segebusss kt kedai mamak tapi...MyLaling nambah sampai 2kpg!.tghari nie, lom plan nk masak pe...gantung peyok kot!hihi.


Bahan-bahan ( 12-16 biji ):(Sumber:joayeeMYR)

550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
2.uli hingga jadi doh rehatkan doh selama 10min
3.uli lagi selama 5min
4.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ianya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
5.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min.
6.selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
bentuk bulat2.
7.produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
8.Kemudian blh la dimasakkan atas dapur hingga masak..hidangkan.


1 comment: