Friday, January 14, 2011

Karipap Inti Daging

Salam..Selamat pagi dihari Jumaat yg mulia.masuk hari nie,dah 2 mggu anak2 kita bersekolahkan?.Alhamdllh,Adik(anak pompuan atie larr..)...xder la 'homesick' sgt bila blk semula keasrama....xmcm tahun lps(ibunya pon sama ..hihi).Telepon pon,dlm semggu 3 X jer ..atie pulak yg trtggu2 kot2 dia tepon...okey la,layan kuih karipap yg atie buat mlm tadi.sambil tgk TV,gentel la karipap nih!.resepi?cam versi yg atie buat dulu gak..xder bezanya.jemput lah yer,amik seketul sorang.(emmm...arini tenet slow la pulak!..nk n3 nie pon punya la lama tggu..sabo jer..)
Bahan-Bahan:(versi Atie)

1 kilo keledek
4 Sdb rempah kari daging(apa2 brand blh)
1/2 peket daging Cincang
6 ulas bawang merah-blend
2 ulas bawang putih-blend
1 inci halia-blend
1 labu bawang besar-blend
Sedikit daun Sup-hiris.
Sedikit Cili Blend(atie suke pedas,klu korang xnak isi pon xpe)
Minyak Masak

Cara-caranya:

1.Tumis bahan yang diblend tadi sehingga naik baunya kemudian masukkan rempah kari(dh dicampur ngan cili blend tadi).
2.Kacau hingga pecah minyak pastu masukkan daging kisar,biarkan daging empuk dulu dan kacau sentiasa.
3.kemudian baru masukkan keledek yg telah dipotong dadu,tambahkn sedikit air supaya keledek empuk.
4.Pastu kecilkan api masukkanlah garam & gula.kacau selalu keledek yg diatas dapur sentiasa sbb takut hangit nanti.
5.Bila keledek dah empuk & kering airnya,baru masukkan hirisan daun sup dan kacau rata-rata.tutup api & biarkan inti karipap sejuk.


Untuk Doh karipap:(versi Atie)

11/2 kilo Tepung gandum(atie agak2)
Sedikit Minyak Masak*
Sedikit Marjerin*
Sedikit Air
****dipanaskan atas dapur sekejap hingga majerin cair jer)


Cara-caranya:

1.Masukkan tepung dalam mangkuk besar kemudian tuangkan minyak yg telah dicairkan bersama majerin tadi.
2.Kacau perlahan-lahan dgn menggunakan senduk(sbb panas).biarkan ia rata dan sebati.bila dah gaul semua,boleh la gunakan tangan sbb dah sejuk.
3.Setelah tepung dan campuran minyak,majerin rata baru masukkan air sdkt demi sedikit hingga adunan sebati(jgn trlembik/trkeras adunan)
4.Biarkan sebentar dan bolehlah di terap dan di isi dengan inti daging tadi.ikut suka samada nk guna acuan karipap/ kelim sendiri.buat hingga habis!
5.Pastu boleh la digoreng dengan minyak menggunakan kepanasan yg sederhana.klu trlampau panas,kulit karipap akan bergerutu(kembong2).selamat mencuba!!

10 comments:

  1. kak atie...nak jugak karipap tu..ada lg x??mai antaq sikit..peberet lyana sekeluarga tu...yam!yam!sedapnyer..

    ReplyDelete
  2. Atie
    akak pun suka yang inti keledek berbanding kentang...bestnya buat breakfast atau minum petang

    ReplyDelete
  3. kak...nak 7 ketoi...sdapp tu inti daging...

    ReplyDelete
  4. dh berkurun nk belajar buat karipan ni..tapi tak gak buat2...adulaa pemalass yg amat....

    ReplyDelete
  5. Salam Lyana..klu dekat dah lama k.atie huluq kt tingkap umah Lyana..hihi

    ReplyDelete
  6. Salam kasih redha..ha'ah,atie pon suker isi keledek gak...sbb maniskan!

    ReplyDelete
  7. Salam mas..byk tuh!sat!sat!k.atie kira bape yg tinggal lam piring tuh!hihi

    ReplyDelete
  8. Salam ogy..pasni blh belajar gak buat karipap...

    ReplyDelete
  9. mmg gerenti sodap ni...makan time panas2

    ReplyDelete
  10. salam kak atie, tgk karipap akak ni teringin lak nk buat tapi mkn kat sini dulula....hehe

    ReplyDelete