Salam semua..moninggg!.Alhamdllh,line tenet okey lagi..blh la BW ngan gembiranya...!! ...kuih lompang ijo tue,atie buat tuk minum ptg kami semlm,dulu ada tp buat kaler coklat..ya nie tkr lak kaler ijo.....anakbuah MyLaling bkn main suker mknnya.dapat byk ikut sukatan kt bwh tue,jadi atie htr ke umah MIL sikit.resepi copy dari umah hana japan tue..makasih hana.jom layan kuih lompang atie(xsemenggah isi kelapanya..hikhik).....nk cepat sebenarnyaaaa......
Bahan-Bahan;(sumber:Hana)
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air- hana gune santan cair! sedapp!
daun pandan
kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
*hana gune kelapa kering jerk! campur ngan air panas@santan panas + garam skit.
Cara-cara
1.Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan.
2.Masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
3.Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
4.Kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi.
5.Gaul hingga sebati
6.Tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
kukus 10 minit atau hingga masak.
7.Bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
***Peringatan tuk atie:
bagi atie yg suker kuih yg lembut,sukatan tepung beras kena dikurangkan & lbhkn tepung ubi.
salam comel nyer kuih lompang
ReplyDeletelompang ....sedapnya..comei2 lompang tu.....angkat sebiji trrus masuk molot...he..he...
ReplyDeletelama dah x buat kuih lompang nih!
ReplyDelete