Tuesday, January 18, 2011

Taugeh Goreng

Salam semua...dah mkn tghari masing2 kan?dan ada yg sedang sibuk kt dapur tuk menyiapkn juadah ptg lak.Arini msk simple jer...tp poberet atie,sayur taugeh!.sebenarnya ptg semlm atie balik kg atie(xjauh lar...1 jam dh sampai!)...ziarah Apak,selalu tepon jer!.masa kami sampai Apak xder kt umah...g jln umah jiran.sonok tgk Apak sihat!.TP bila trkenangkn apa yg trjadi pd Apak mmg sedih...semoga Apak diberikn kesihatan yg baik,pjg umur & tabah serta sabar selalu.AMIN.spt biasa,bila ajak Apak g umah atie...mcm2 alasannya..ayam la..kucing la..umah la..(ngan anak2 lain pon camtu gak..syg kt umahnya)...ptg tue gak kami blk sbb MyLaling bz.dr kg atie,kami terus ke SABDA(sek. Adik)...ada barang dia suh kirimkn..kasi kt pak guard aje lah sbb mmg xdpt nk masuk!...semoga selamat sampai brg2 tue pd Adik(dia lom tepon atie lg...aritu gtau dia bz kt sekolah..


BAHAN-BAHAN:(sumber:nannieMYR)..atie adjust sikit!

50sen Sayur Taugeh-buang ekornya
1 ikat kuchai
3biji tauhu-potong 6
Sedikit Udang Basah
2 Biji Bawang Merah-hiris
1 Ulas Bawang Putih
2 Sudu Sos Tiram
Sedikit Garam
Sedikit Gula
1 Biji Cili Masak
3 Biji Cili Api-belah 2



CARA MEMASAK :

1.Bersihkan taugeh dan potong kuchai , kupas semua bawang dan dimayang halus. Udang di bersihkan dan buang ekor dan kepalanya.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar smapai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi bagi udang masak.
3.Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua sayur,ciliapi & cili masak
4.Kacau lagi dan masukkan garam secukup rasa,gula dan masukkan sedikit air .
5.Bila sayur dah layu boleh la ditutup api.

13 comments:

  1. saya klau masak taugeh, dah siap tumis trus tutup api. lpas tu baru msukkan sayur tu n kacau...haha rangup

    ReplyDelete
  2. mmg..klu masak trlalu lama xsedap kan!k.atie suke isi tauhu..kdg2 pilih tauhu dulu..br taugeh..hihi

    ReplyDelete
  3. my favourite lauk ni. pekena ngan sambal tempe ni lagi sedap.

    ReplyDelete
  4. slm.

    4 ur info mamafaris dah tukar url nih

    http://farrafaris.blogspot.com/

    meh join GA...just suka suki

    ReplyDelete
  5. Salam Atie, he eh kebetulan sama pulak menu kita arini...x smpt nk snap gambo td. sedap mkn tauge rangup2 kan...

    ReplyDelete
  6. salam atie, ini lauk favourite akak tau..sedapnya ..ada tauhu lagilah bestnya..

    ReplyDelete
  7. wuh sedaptu kak... mkn ngan nasi panas2 jangan lupa kicap ha ha ha.. patutlah itam suker beno mkn kicap he he eh

    ReplyDelete
  8. wuh sedaptu kak... mkn ngan nasi panas2 jangan lupa kicap ha ha ha.. patutlah itam suker beno mkn kicap he he eh

    ReplyDelete
  9. sume yg akak masak sumeee nmpak sodapppppp...nyummm2

    ReplyDelete
  10. sayur kegemaran miza ni. miza suka ratah.. hehehe :)

    ReplyDelete