Tuesday, February 8, 2011

Asam Pedas Ikan Pari.

Wah!n3 berderet2 nih...lepaskn gian nk berblog..hihi...ngah rajen,blh lar..kan malas..habih brsawang blog nie cam mggu lps!..penat gak nk mop & sapu sawang2 semua.pagi tadi bwk Apak g tgk kebun kami..ambik la setandan-2 pisang berangan yg dh tua tuk Apak..sebenarnya kebun kami dulu dah pon mengeluarkn hasil....dh byk yg kami jual.Alhamdllh,rezeki dr usaha tani yg kami dulu.balik dr kebun singgah pasar...MyLaling beli ikan pari nih!...tue yg buat asam pedas..(xbape pedas..nanti Apak x larat nk mkn lak..).Daaaaaa
Asam Pedas Ikan Pari(sumber:madiha)

Bahan2
3 ~ 4 keping ikan tenggiri(atie guna ikan pari) ~ bersihkan
secekak daun kesum
10 biji bendi ~ cuci bersih & tos (atie xisi)
2 batang serai ~ diketuk
4 cawan air atau secukupnya (agak2 je tu.. lupa nak sukat.. pekat cair ikut suka masing2)
garam secukup rasa
perasa jika suka
1 sudu kecil gula
2 sudu besar asam jawa ~ diramas dengan air ambil jusnya
1 ½ senduk sedang minyak masak

Bahan2 diKisar Halus
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup/1 sudu kecil kunyit serbuk
1 inci halia
2 hirisan lengkuas
6 sudu besar cili kisar/ 20 biji cili kering ~ direbus hingga lembut
1 inci belacan (1" x 1")

Cara2 Memasak

1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan2 kisar & serai sehingga wangi & terbit minyak. Masukkan air, air asam jawa & biar hingga mendidih.
2. Masukkan ikan, garam, perasa serta gula & masak sekejap. Kemudian masukkan daun kesum. Masa ni barulah kerat pangkal kacang bendi dan terus masukkan ke dalam kuah & renih sehingga nampak bendi lembut. Biarkan secukup rasa & bolehlah dihidang.

2 comments:

  1. yes mai dah 1 idea nk masak sok....leh la cuba asam pedas ikan pari akak sok....halalkan lah ye...sebelom tu nk rasa secamca leh x??????mmmm yummy...secukup rasa...

    ReplyDelete