Bahan-Bahannya:(sumber:MG)
500 g daging batang pinang
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
7 biji bawang merah kecil, dihiris halus
3 biji bawang putih, dihiris halus
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 biji cili merah, dihiris serong
1 batang leek, dikerat2 1 inci panjang (resipi asal tak de nih)
Cara membuatnya :-)
1 1/2 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
7 biji bawang merah kecil, dihiris halus
3 biji bawang putih, dihiris halus
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 biji cili merah, dihiris serong
1 batang leek, dikerat2 1 inci panjang (resipi asal tak de nih)
Cara membuatnya :-)
1.Hiris daging nipis2, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang2nya 20 minit.
2.Masak daging atas api perlahan hingga air daging kering dan daging empuk, tambah sedikit air jika perlu.
2.Masak daging atas api perlahan hingga air daging kering dan daging empuk, tambah sedikit air jika perlu.
3.Kemudian tuang minyak masak dalam daging tadi (anggaran 3 camca besar) dan goreng hingga daging sedikit garing.
4.Masukkan hirisan bawang merah kecik dan bawang putih dan leek, goreng hingga lembut.
4.Masukkan hirisan bawang merah kecik dan bawang putih dan leek, goreng hingga lembut.
5.Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili merah.
salam atie
ReplyDeleteai sgtlah suka daging kalo kering cam nih..sgtla sedapnye :)
sedap2..
ReplyDeleteeija pun ari tu goreng jerk daging wat daging goreng kunyit..
mmg selera makan..
assalam kak tie, sedapnya menu akak ni..terliur lak nengoknya..:)
ReplyDelete