Bahan-Bahan:(sumber HannaMesraNet)
3 ketul ubi kayu
1 biji santan kelapa
1 ketul Gula melaka/ 350 gm Gula merah(atie xisi)
10 sdb Gula putih
Garam (untuk lemak)
1 biji santan kelapa
1 ketul Gula melaka/ 350 gm Gula merah(atie xisi)
10 sdb Gula putih
Garam (untuk lemak)
Cara-Cara:
1.Potong ubi kayu dalam ketulan kecil.Rebus semua sehingga agak empuk
Toskan dan biarkan sekejap
2.Sementara itu di dalam periuk lain masak air gula merah, gula putih dan sedikit garam.
Kacau sehingga likat.
3.Masukkan santan ke dalam air gula merah tadi serta kacau sehingga likat.
4.Akhir sekali campurkan ubi kayu yang telah direbus tadi bersama air gula merah. Kacau.
Hidangkan.
Toskan dan biarkan sekejap
2.Sementara itu di dalam periuk lain masak air gula merah, gula putih dan sedikit garam.
Kacau sehingga likat.
3.Masukkan santan ke dalam air gula merah tadi serta kacau sehingga likat.
4.Akhir sekali campurkan ubi kayu yang telah direbus tadi bersama air gula merah. Kacau.
Hidangkan.
uishhh penjan ubi kayu ??
ReplyDeletex pernah makan layie nie kak ..
bak mai sikittt .. tgh demam nie .. terasa dah sampai ke tekak huhuh
Salam, lama tak makan ubi kayu. Anta sikit. Sedap ni dah meleleh air liur.
ReplyDeleteAs salam ieda..kak paty...ubikayu nie masakan org dulu2...org skrg jarang yg tau!
ReplyDeletememang tak pernah dgr, rsepi tradisional ni harus dikekalkan agar tak hilang ditelan zaman.
ReplyDeleteuikkkss.. lama tak makan ni... d0lu2 time arwah tok/tok wan ade, pernah la makan.. skrg ni pokok ubi pun payah nak tanam... huhu...
ReplyDeletesedap makanan orang d0lu2... teringat nostalgia lama bila time makan tu kan.. :)
as salam sari..nani...mmg dolo2 punya masakan nih!insallh
ReplyDeletedulu arwah onyang selalu buat ni... sedap... dah lama tak dengor nama penjan ni.. ;)
ReplyDeleteSalam Azatie, penjan ke nama dia, akak pangge ape he? Lupa pulak...isyyy tak ingat apa org Perak pangge, tp memang sedap arr. Pe kabor?
ReplyDeleteakak.....cam na rasa ubi tu...lom pernah dengan ...rasa lg la...
ReplyDelete