Wednesday, March 9, 2011

Pajeri Nenas...Adik Balik Bercuti!

As salam & selamat ptg semua!...antara masakan atie tuk tghari nie ialah pajeri nenas,X byk sgt nenasnya sbb separuh dh busuk!...lama sgt simpan kot.sebenarnya dah lama X masak pajeri nenas nie...yg merupakn antara poberet Adik(anak pompuan atie)....dr semlm Adik dah sampai...cuti awal sbb bangunan sekolah digunakn tuk program(lupa lak nama program tuh!)... antara sekolah2 di perak,jadi kena kosongkn asrama...best gak Adik blk awal,ada kwn atie kt umah!...blk bercuti kali nie,xleh brjimba-jimba sbb bukak sekolah nanti...ADIK EXAM.
Bahan-Bahan:(sumber:Norjannah)

1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat

1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2.Masukkan kerisik dan nenas.
3.Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
4.Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
5.Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Tapai ubi pemberian MIL...

5 comments:

  1. alahai..lama dah tak makan pajeri nenas...
    sedappnya tengok pajeri nenas akak tu..

    ReplyDelete
  2. pajeri nenas, mkn pulak dgn ikan masin, sedap kan azatie.

    ReplyDelete
  3. kak,dah lama sy xmkn pejeri nenas ni..sy nak buat,tp bila tye hubby die kate die xberapa suka sgt..uhuk..nmpk sedap sgt kak..tapai tu dah lm xmkn..

    ReplyDelete
  4. zana suka pajeri nenas!! tapai pun suka.. tp paling suka tapai yg MIL buat.. trs rasa nak blk kg bila nampak tapai ni..

    ReplyDelete
  5. sangat suka pajeri nenas.. kalo dpt adap sekali dgn ikan masin... kaw kaw... bertambah2 nasi...

    ReplyDelete