Bahan-bahan
daun pegaga-atie rendam ngan air garam jap & basuh bersih2.hiris halus2.
3 sudu besar ikan bilis
1/2 cawan kelapa parut
3 ulas bawang merah
10 biji cili api
1 biji bawang besar hiris
3 biji limau kasturi-ambil jus
garam dan gula secukupnya
3 sudu besar ikan bilis
1/2 cawan kelapa parut
3 ulas bawang merah
10 biji cili api
1 biji bawang besar hiris
3 biji limau kasturi-ambil jus
garam dan gula secukupnya
Sedikit kerang rebus-atie tambah
Cili Merah-hiasan
Cara-cara
1. Bersihkan daun pegaga.
2. Tumbuk ikan bilis bersama cili api, garam, gula dan bawang merah.
2. Tumbuk ikan bilis bersama cili api, garam, gula dan bawang merah.
3. Campurkan bersama kelapa parut dan tumbuk sedikit barulah di sangai (masak tanpa minyak dalam kuali).
4. Goreng sekejap sahaja dan sejukkan dulu campuran kelapa tadi.
5. Bila dah sejuk barulah di masukkan bawang besar dan jus limau. Kacau rata.
6.Masukkan daun pegaga & hidangkan.
yumyum..my peberet lah..huh nak sikit..atiey mls nak buat hehe untung family kaktiey..dpt emak rajin cmni..
ReplyDeletepeerrrghhh... terliur... boleh cube ni :)
ReplyDeletedua kali sy baca tajuk entry ni, biar betul.. ayam goreng kerbau???! hohoho... rupanya ayam goreng & kerabu... hihi
ReplyDeleteSalam kak...Ayam goreng tu nampak ranguppp je...mesti sedapkan kerabu ni
ReplyDeleteSalam Atie,
ReplyDeleteWahhhh bestnya kerabu ngan ayam goreng, dua dua feberet akak tu. Kerabu selalunya akak suka ratah saja, semangkuk pun leh habih, meh sikit nak rasa
sedapppp..nak sikit boleh tak? lama tak mkn kerabu..ingt nak buat kerabu jantung pisang
ReplyDeleteAkakkkk...wanna join you! So hungry lor ;)
ReplyDeletesaya suka sangat makan kerabu..tak kira la kerabu apa pun...skang dh jarang buat sbb takde geng nk makan
ReplyDeleteSaya makan kerabu mangga aje kak..
ReplyDelete;0)
sedapnya kerabu!!!
ReplyDelete*ngencessss..
akak....marveles la nengok kerabu pegaga akak tu......
ReplyDeletesalam semua..makasih singgah..muahhhhhhhhh!!
ReplyDelete