.
NANGKA BEREMPAH(sumber:Chef kak Liza)
Bahan
500 gm nangka muda yg kecil
200 gm ikan talang kering(ganti udang basah)
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
3 s/b rempah lemak atau kari ikan(serbuk kunyit)
1 labu bawang besar
garam
Rempah Tumis [hiriskan]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari(xisi)
1/2 s/k halba
1/2 s/k jintan manis
Cara:
1. Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh.
4. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
5. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
6. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
5. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak
he3 good news... awak dah rajin kembali..
ReplyDeleteAtie ni pebret kami sekeluarga,kalau su suka letak udang basah @ tulang dgg sedapnya mesti ada sambal belacan dengan ikan kering goreng
ReplyDeleteSalam kak Atie..
ReplyDeleteKak.. sedapnya gulai nangka..terliur dah ni...
azatie suka dia masak lemak,,ziey kalau lemak2 ni tggu ari minggu..hehehe
ReplyDeleteatie..
ReplyDeletekalo makan lauk ni, musti nak ngan sambal belacan..ishhh bule bertambah2 arr nasi :)
wah2 .. nak kak .. dah lama tul x makan lemak nie .. selalu lemak rebung jew .. sbb kat sini senang nak dpt lemak rebung tu :)
ReplyDeleteassalam atie, lama tak mkn sayur nangka gini, sedapnya
ReplyDeletewah .. sedap .. sedap .. kakchik suka.
ReplyDeletesukalah... feberet ni..
ReplyDeletemy peberet ni kak atie
ReplyDelete