Salam semua...slmt ptg!...baru sempat nk buat n3 tuk menu arini.masak simple jer tapi jadi poberet kami berdua.kerang tue atie beli semlm....dah siap rebus & kopek gak,mmg plan arini nk buat rendang kerang....beli xbyk pon sekg jer(dpt la sepiring cam gambar kt bwh tuh!).pastu buat pecal sikit..antara sayurannya....taugeh,sengkuang,pucuk paku & timun.kami pon br habih mkn nie(lewat..atie dh lapo..) sbb MyLaling lambat blk keje arini...td pon dah kuar semula sbb bwk sorang pekerja Indonesia kami tue g checkup kt klinik Teluk Intan.jom layan menu tghari kami..Daaaa nk BW jap umah kwn2...bukak pintu yerrrrrrr...
Bahan-bahan ( sekeluarga )
1-1 1/2kg kerang direbus
1 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 btg serai
15-20 tangkai cili padi
* kisar bahan-bahan diatas*
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu gula
1 1/2 cawam pati santan
garam dan bhn perasa secukup nya
daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai
Cara-cara:
1.Sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas
2.Masukkan semua bahan2bahan yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari, daun kunyit. daun limau purut dan asam keping
3.Masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit.masukkan kerang dan gaul sebentar
tunggu sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula
4.Akhir sekali masukkan pula garam dan bhn perasa secukup rasa
klu sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing
5.Selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan
Salam ..wahhh ada rendang kerang lee mmg lauk fv keluarga sy ni...nnt lepas pantang nak buat le dh terliur nak nya ni hehehhe
ReplyDeletesalam sheila...jemput dtg umah atie..kita mkn same2..
ReplyDeletesedapnya kak atie. rendang kerang tu buat izan terliur~
ReplyDeletesedapnya pecal atie..
ReplyDeletesalam sheila,izan,kak Rose..makasih singgah..mangan yuk!!hihi
ReplyDeletehaishh pecal ni mmg slalu wat kecur liuq ;)
ReplyDeleteatie...rendang kerang memeang sedap. kalau ditambah dengan cendawan sisir (yg pada btg kayu, yg kecik2 tu...), lepas tu kuahnya pekat2 dan hampir2 kering gitu...fullamak!!!
ReplyDeletemak akak masuk pertandingan memasak rendang kerang + cendawan ni, dapat johan!!!
salam k.ita..hebat mak k.ita tue yer...mmg klu masak ngan cendawan tu mmg sedap.
ReplyDeletesedapnya rendang kerang kak..mas suka...
ReplyDeletemabeles! sy suka mkn rndang krang ngan nasi lemak ;)....
ReplyDeletepecal sy t.reti mkn, tu mknn jawa ye?
nak sikit rendang akak ni. Na suke kerang
ReplyDelete