Resepi Cucur Udang Rangup
(Sumber:madihaa)
Bahan2
3 ½ cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)
2 cawan isi udang
3 cawan air sejuk
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)
1 ¼ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm, cuci & tos
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara2 Menyediakan
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.
3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar. Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya.
Bahan2
3 ½ cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)
2 cawan isi udang
3 cawan air sejuk
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)
1 ¼ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm, cuci & tos
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara2 Menyediakan
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.
3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar. Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya.
p/s:tak sabar nk tggu esok..adik mula bercuti & kakak atie blk kg!!
p/s:tak s
bestnyer kak, saya suka sangat ngan cucur udang ni...tp takleh makan banyak2...
ReplyDeletesedapnye kak..sy kalu buat,asyik xjd je..hehehe,ntah nape ntah.aritu dah cuba nasi myk yg mcm akak buat tu,mmg sedap..
ReplyDeletefuhh sedapnyer....terliur la tengok ^____^
ReplyDeletemmg fav nieh..
ReplyDeletetp mmg laa mende minyak2 tak leh makan selalu...
bau dia lagik laa wat tergoda...:)sib baik gambo jerkk...
wah,.feveret ni,.=p
ReplyDeletebest best la cucur udang ni kak atie..termimpi mimpi saya nk mkn cucur kak atie masak.....
ReplyDeleteSalam Azatie...
ReplyDeletelama dah kak hawa tak buat cucur udang selalu mkn bersama sos cili tapi ni mkn bersama kuah kacang..mmg best!!
salam noorma..k.atie pon lama xbuat..mmg sdp lain kali ikut resepi nie jer...best!
ReplyDeletesalam kamalia...Insallh klu kamalia buat sekali lg,jadi la tue.Terima kasih mencuba nasi minyak tue..muahhh
ReplyDeletesalam fara..mailah dtg umah,k.atie jamu ngan cucur udang..hihi
ReplyDeletesalam deqlis..betui tue,klu tak makin bolat ler jadi badan..ngeee
ReplyDeletesalam nurul aini...nanti cuba resepi tue yer!
ReplyDeletesalam fieda..ala cucur udang pon burok jer ghupanya....yg penting resepi nie sedap!
ReplyDeleteSedapnya... dah lama tak buat cucur udang
ReplyDeletesalam kak hawa,kebetulan ada kuah kacang lam esbokbuat cicah HB la..atie suker cicah ngan sos jer...
ReplyDelete