Salam dihari Jumaat yg mulia ini...arini atie nk tempekkan gulai tempoyak ikan + taugeh kasar.kejadian ini(hikhik..) bkn kat rumah atie yer...menu nie atie msk kat umah adik di Ipoh aritu.klu msk gulai tempoyak kt umah atie...mmg bising la MyLaling.bestnya!!..siap mkn bertambah2...syian lak adik atie,negok jer akaknya mkn(dlm pantang)....ngeee.Dlm esbox dia mmg ada stock tempoyak nie(apak kasi masa dtg aritu)...mmg atie 'kejekn' tempoyaknya habis2an.hari2 buat sambal tempoyak...join lak mkn ngan adik ipar atie tuh!klu dh blk umah atie mmg x merasa la jwpnya nk mkn.
Resepi:Yummyfood&Drink
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung (dipotong dua)
1 ikat taugeh kasar
1 cawan tempoyak
1 batang serai
10 biji cili padi
Serbuk kunyit
Garam
Cara memasak:
Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
Masukkan serbuk kunyit dan garam
Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.
kak ...sedappnya tempoyak tu....
ReplyDeleteAssalamualaikum Yong Azatie, rasanya kat Perok jer ada taugeh kasor ni. Kat negeri lain susoh nk jumpa. Lama akak tak makan togeh ni!
ReplyDeletekecur air liur tgk lauk ni..saya tak pernah cuba lagi campur ngan taugeh kasar ni, sbb slalu tak jumpa taugeh kasar ni..kat Giant pun kengkadang jer jumpa... ni mmg resipi org Perak kan... tinginnya....
ReplyDeletehari ni masak tempoyak ikan kembung dgn taugeh..
ReplyDelete