Tuesday, May 24, 2011

Kari Ayam & Terung

Salam semua & Selamat tghari.mungkin ada yg dah makan tgharikan?.arini atie masak gulai kari ayam + Terung....request dari MyLaling(jarang dia request apa2 masakan..apa yg atie msk,tue la dia mkn...Alhamdllh,xcerewet).sebenarnya terung tue kawan MyLaling yg buat projek tanaman sayur terung yg kasi...fresh dr ladang nih!atie msk pon xbyk..dpt la semangkuk kecik.kat umah atie jarang msk kari....nape entah sbb xbape gemar kot..hihi.jom layan gulai kari atie yg dicopy resepinya dr MYR.makasih pada Tulip77.izinkn atie copy resepinya yer...Daaaaa

Bahan-bahan:(sumber:Tulip77MYR)

  • * Bahan dikisar halus *
  • 20 tangkai lada kering
  • 4 biji lada besar merah
  • 7 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm kunyit hidup @ 2 sk serbuk kunyit
  • * Bahan disangai dan dikisar sekali*
  • 1 1/2 sb ketumbar
  • 1 sb jintan halus
  • 3 biji buah keras
  • * Bahan yang lain *
  • 1 ekor ayam potong 12
  • 1 labu bwg besar dimayang
  • 2 sb rempah kari daging dibancuh sedikit air
  • rempah tumis 4 beradik
  • 1 sk halba
  • 1 sk biji sawi-atie xisi
  • 1 cwn santan pekat & 2 1/2 cwn santan cair
  • 2 keping asam gelugor-atie ganti ngan asam jawa
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 biji ubi kentang-atie ganti ngan terung
  • 1/4 cawan minyak utk menumis
  • garam,gula & serbuk perasa

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangit
  2. Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, biji sawi, daun kari, rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
  3. Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
  4. Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
  5. Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
  6. Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap.

4 comments:

  1. aslmkm kak atie : ni bawak nasi kosong je, tumpang lauk umah akak yer..hihi...
    kuahny yg tak habis tu agk2 esok blh mkn ngan roti kan..

    ReplyDelete
  2. Saya selalu letak kentang je kalau buat kari ayam.

    ReplyDelete
  3. salam Anna..ingat plan nk buat camtu gak..hihi

    ReplyDelete
  4. salam hazila..request HB,kena la buat,ye tak?ngee

    ReplyDelete