Monday, May 30, 2011

Lempeng & Sambal Tumis Ikan Bilis

Salam semua...selamat bercuti gak tuk anak2 yg sedang bercuti sekolah,cam anak atie gak cuma Adik jer ada kt umah...Abg blm mula bercuti lagi.masih sunyi lagi umah atie sbb Adik sibuk buat folio keje sekolahnya.masak pon biasa jer...sbb Adik nie cerewet sikit tang mkn2 nie,klu si Abg semua makan,tue yg sonok msk klu si Abg balik bercuti...semua dia makan apa yg atie msk,kdg2 tggu kat dapo sampai atie siap msk..hihi
Ucapan terima kasih atie ucapkn kpd korang semua yg byk tolong atie dlm prob blog atie semlm.keprihatinan korang amat atie hargai..terima kasih.jom layan lempeng & sambal atie nie..Daaa

Bahan-bahan ( 3 keping )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1/2 st garam
  • minyak masak

Cara-cara

  1. Tepung gandum, air & garam masukkan dalam blender...kisar sampai tepung tak berketul. Adunan mmg cair.
  2. Panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
  3. Bila dah agak kekuningan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan dgn sambal tumis ikan bilis/kari ikan atau sardin cili api...sedap..
atie suker yg 'geseng' camni..ngeee

4 comments:

  1. wahh makan malam2 ni sedappp...

    ReplyDelete
  2. salam Amiey..k.atie buat sarapan je nih!hihi

    ReplyDelete
  3. lempeng nampak mcm roti canai..
    sedap nie..

    mak deqlis klu wat lempeng dia ada buh kelapa parut...

    yg kak tie nyer nie kurang kalestrol..leh cuba:)

    ReplyDelete
  4. salam deqlis....nie kuih org malas nk buat sarapan ..hihi

    ReplyDelete