Bahan-bahan:(sumber:yatiememories)
- 1 sisir pisang muda [apa2 pisang yg sesuai ~ atie guna pisang emas
- 1 biji kelapa ambil santan secukupnya [santan kena lebih dari masak gulai lemak biasa sebab pisang akan menyerap kuah]
- 1/2 kiub ikan bilis
- garam & perasa secukupnya
- 1 helai daun kunyit ~ disiat2 atau disimpul
- 3~4 ulas bwg merah
- 1 ulas bwg putih
- 15 biji cili padi
- 1 inci kunyit hidup [boleh gak kalau nak campur sikit kunyit serbuk atau guna yg serbuk saja]
- segengam ikan bilis - dikopek bersih & rendam air panas
- Pisang di potong hujung & pangkal.. Cara memotong terpulang pada anda.. ada yang suka potong serong, ada yg suka tumbuk separuh hancur (masuk dlm lesung batu dan tumbuk2 bagi pecah sikit2 jer) & ada juga yg suka siat2 kulitnya dan barulah dipotong serong.. kulit yg disiatkan tu jangan dibuang tapi masuk sekali dlm gulai sebab ianya boleh dimakan.. Tapi kalau tak suka kulit tu.. buang je lah ye...
- Masukkan pisang dlm periuk dan masukkan air agak2 sama paras dgn pisang. Rebus pisang sekejap agak2 nampak layu je.. kemudian buangkan airnya.
- Masukkan santan dalam periuk berisi pisang serta semua bahan2 lain spt bahan yg ditumbuk, daun kunyit, kiub ayam, garam & perasa secukupnya.
- Didihkan santan sambil sentiasa dikacau agar tak meruap santan tu. Biarkan seketika dan rasakan apa yang kurang... Then bolehlah tutupkan apinya dan hidang bersama2 nasi putih, ikan masin atau ikan jeruk, sambal belacan & ulaman
Assalammualaikum....akakkkkkkkkkk sedap nyer ..gulai lemak pisang tu...dah meleleh air liur ni...huhuhu...akak,lyana ngan ank2 sihat jer..cuma skrg ni mls sungguh nak apdet blog...lyana selalu masuk blog akak cuma lyana x tinggal jejak jer...akak dah lama yek..kita x sembang2 kat FB...huuuhu..rindu la...
ReplyDeletesalam atie....pisang emas memang terbaik la kalau nak buat gulai2 nih...hhehehe....saya pun baru je lepas makan gulai ni...tapi makcik saya masak gulai lemak...saya lak masak kari....ratah2 gitu pun best....
ReplyDeleteSalam Atie...
ReplyDeleteWaaaa... sedap nyer gulai pisang yang atie buat tu... klu dekat dekat mau ajer akak singgah bawa mangkuk.. boleh tak mcm tu atie.... hehehe
Salam Atie..
ReplyDeleteWah ari nih jer kak Hawa BW nmpk ramai yg msk lauk2 kampung gini..walaupun Kak hawa dibesarkan di Singapura tak tahu kenapa lauk2 begini yg menjadi kegemaraan kak hawa & hubby. Ada seorang jer anak yg sulung tuh mmg suka cam mama dier :)
Assalamualaikum Atie,
ReplyDeletewaduh sedapnya lauk mcm ni....manalah nak cari pisang muda lagi ni..tngk Atie, wat..yatie jadi teringin nak masak mcm ni...laporlah tetibaaaa....
Salam K.Atie..dah lama tak makan lauk cenggitu..terliur rasanya..makan ngan nasi panas dan ikan masin...pergh sure terangkat punya..
ReplyDeletefav deqlis gak nie....sedap makan ngan ikan masin:-)//kekadang deqlis masukkan terus ikan masin dalam gulai nie kak tie... pastu makan ngan ikan keli goreng cili..perrghhh...
ReplyDeletebertambah selera makan...
salam Lyana..k.atie lak malas nk bukak FB hikhik.insallh,ada masa nanti kita gebang2 yer.
ReplyDeleteQuinnie:ha;ah klu ratah pon mmg sedap.suker makan kulit pisangnya...
ReplyDeletekak Nur Ede...meh sini mangkuknya atie isi gulai..ngeee
ReplyDeletekak hawa:gulai2 kampong camni mmg x jemu di makan kak!
ReplyDeleteYatie:makasih izinkan atie copy resepi yg sedap nih!
ReplyDeleteKerull:mmg pon ada lak sambal belacan/sambal mangga...lagi meletop!hikhik
ReplyDeleteDeqlis:mmg ikan masin jer lawan menu camni tp ikan masin xder lak..mkn ngan ikan goreng jer...
ReplyDelete