Friday, June 17, 2011

Lengat Pisang Emas.

Salam semua....minum ptg kami pada hari ini iaitu lengat pisang (stail org perak...Arwah mak ajar).resepi yg sgt mudah & sedap di makan janji korang ada pisang.Biasa guna pisang emas/minyak...pisang lain xtau la blh guna /tak sbb xpernah cuba.Klu ada pisang emas..mmg atie masak camni.Jom layan resepi....

BAHAN – BAHAN :(sumber:Azatie)

12 Biji Pisang Emas –belah 2
1 Cawan Santan Pekat
Sedikit Garam
1 1/2 Sdb Gula
**Campurkan santan & garam hingga sebati.

Cara-cara:

1.Buangkan kulit pisang & belah 2..susun spt diatas,sblm tue taburkn 1 sdb gula di dalam loyang seblm menyusun pisang.
2.Dah siap,taburkn 1/2 sdb gula lagi diatas pisang hingga rata..kukuskan sebentar dalam 5 minit.
3.Kemudian tuangkn santan pekat diatas pisang tadi & kukus lagi dalam 15 minit-20 minit/hingga pisang nampak layu dalam kukusan.
4.Tadddddaa...dah pon siap!boleh la di makan,klu simpan dalam esbok baru di makan pon sedap!!Selamat mencuba..

4 comments:

  1. akak..nak sikit lengat tu...
    sedappnya tengok..

    ReplyDelete
  2. bestnya...sama sgt cm resepi arwah mak saya...akhirnya jmpe gak resepi ni...thanks ye...happy sgt2...tetibe rindu sgt kt arwah mak..Al- Fatihah buat mak( Allahyarhamah Mariam bt Abdul Rahman)

    ReplyDelete
  3. bestnya...sama sgt cm resepi arwah mak saya...akhirnya jmpe gak resepi ni...thanks ye...happy sgt2...tetibe rindu sgt kt arwah mak..Al- Fatihah buat mak( Allahyarhamah Mariam bt Abdul Rahman)

    ReplyDelete