Salam,slmt tghari semua!.jgn lak heran tgk tajuk masakan atie arini..hihi.Dulu pon atie pernah masak gak.Nie la resepi turun temurun kluarga atie..klu hari raya,camnilah Arwah mak masak.Rindunya ngan masakan dr airtgn mak.Al-fatihah tuk mak.Biasanya rendang nie,kering jer tp sbb atie nk kuah2 sikit...atie lbhkn santannya.
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam-potong ikut suka.
4 helai daun kunyit, dibuang empulurnya dan dihiris halus/simpul jer!
5 batang serai-atie blend
5 biji bawang merah saiz sederhana -atie blend
1 inci halia-atie blend
1 ketul lengkuas-atie blend
4 sudu besar kelapa kerisik
15 biji cili kering (ubah suai mengikut tahap kepedasan) direndam air panas dan dikisar lumat
Sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup yang ditumbuk lumat
3 sudu besar gula merah
4 cawan santan pekat)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
Campak-campak semua!
Sebetulnya begitulah. Tidak perlu menumis, tidak perlu dikacau selalu sangat, bimbang hancur pula ayam itu nanti. Jadi ringkas ceritanya, ayam dimasukkan ke kuali, semua hirisan.bahan blend dimasukkan juga, cili kering yang dikisar juga dimasuk sama (saya tidak suka menggunakan cili boh yang selalunya masam sedikit dan pelik rasanya), lengkuas, serta santan. Gaul rata dan biarkan di atas api yang sederhana.
terus lapar bila tgk gmbr tu.. yummy2!!
ReplyDeleteSalam Atie mmg sdp rendang org perak ni...sy pun suka mkn rendang yg basah sikit...hem boleh le try nnt...
ReplyDeletenak2....dah bawa nasi ni..he..he..
ReplyDeleteAduhhhh dah terasa nak raya ni bila nampak rendang. Dah siap bersila ni...
ReplyDeletesalam atie....rendang ni kalau kat perak time raya mesti ada...kalau nak kenduri kendara pun sama jugak...hehehhe...
ReplyDeleteassalam atie, sedapnya rendang keme tu
ReplyDeleteassalam atie,
ReplyDeletemak kak amie org perak tp baru hari ni dgr ada rendang keme, agaknya sbb dah lama duduk selangor, lupa resepi tu kut...
Salam kak Atie.. mmm sedapnyer bau...ni mkn ngan nasi impit sedap ni he he he tapau sikit he he he
ReplyDeleteSalam kak Atie.. mmm sedapnyer bau...ni mkn ngan nasi impit sedap ni he he he tapau sikit he he he
ReplyDeleteoh kome, udah masak rendang yer, moh ke kuale beli lemang ...hehehe... sedapnyer rendang cenggitu...
ReplyDeleteatie..kalau di N9 pun sama..buat rendang tak tumis..main campak2 semua..
ReplyDeletebezanya dengan perak..ada campur gula merah..
boleh cuba jugak ni.
lengat pisang dan cuba..tapi sebab pisang tinggal 5 biji..tak sempat ambik gambar pun..
rupanya lengat dengan pengat rasanya sama kan..cuba lengat dikukus..
terima kasih atie.
makan dgn nasi impit sedap ni...rasa mcm nk buat jer...
ReplyDeletesalam lyn..kdg2 yg main campak tue yg sedap!hihi
ReplyDeletesalam adieyza...meh!dok bersila..bismillah...
ReplyDeletesheila...makan ngan kuahnya yg basah2 tue mmg sedap!
ReplyDeletemas~jemputmakan!
ReplyDeletehazila~klu raya mmg sedap mkn ngan lemamg..klu org perak lah...
ReplyDeleteQuinnie..betul tuh!klu dapat ayam kampung lagi sesuai...
ReplyDeleteK.Rosaliza~jemput makan kak!
ReplyDeleteK.Amie~famous kat dearah perak atie jer kot..hihi
ReplyDeleteErma~mintak sikit nasi impit erma tue nk mkn ngan rendang ayam nih!
ReplyDeleteNoorma~nk makan lemang kena tggu raye ler..hihi
ReplyDeleteErna ..ha'ah lengat pisang mmg cam pengat beza cuma dikukus jer!
ReplyDeleteUcu~salam,selamat mencuba,sennag jer...cam n3 atie tulis..main campak jer..ngeee
ReplyDeletealamak, haha time pose pulak tertengok bnde ni :P
ReplyDeletehee, btw, nk gtau yang azatiesayang-contest dah mng ga dayana, tlg check blog dayana ea .
keep in touch, hee..
Sedapnya tu kak Atie, bolehlah try nanti. makan dgn lemang mesti lg sedap kan.
ReplyDeleteSalam kaz...org perak masak rendang nie time raya..mkn ngan lemang!
ReplyDeletewah! dh rendang2 nie...terasa kehangatan nk masuk bulan posa...:)
ReplyDeletesedap rendang pedas2x nie...:) deqlis mmg suka pedas2x
Salam kak atie..sy suka rendg org perak.nnt raya nk guna resipi akk ni ye.nmpk sedap sungguh..terliur sy:))
ReplyDelete