Bahan-bahan ( sumber:bayu MYR)
- sayur kailan-dipotong
- 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
- 1 sd(k) air dr botol ikan masin td
- 1 bj bwg besar-dimayang bulat
- 1 inci halia-diketuk
- bwg putih-diketuk
- 1 sd(b) sos tiram
- 1 sd(b) sos ikan
- sedikit air asam limau nipis
- myk untuk menggoreng
Cara-cara
- panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
- kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
- masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
- masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
- dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td
masa zaman belajar dulu, selalu order kailan ikan masin dekat ada 1 kedai ni.. maybe sebab sedap sgt & org tu letak ikan masin banyak.. hihi..
ReplyDeletek.tie suka buat zana terliur petang2 ni dgn gmbr mknan.. hihihi.. kalau duduk dgn k.tie gerenti zana cepat naik berat badan sbb asyik makan sedap jer..
akak...ieta mai nk minta sepiring la kailan ikan masin tu..ari ni x msk syoq pun....heheheh
ReplyDeleteSalam zana...xder la ..kdg2 k.atie malas gak masak..hihi.Tambah dh makn berdua nie,ala kadar jer masaknya.jemput makan..
ReplyDeleteSalam ieta...jemu mkn lauk kenduri,masak sayur kailan ngan ikan masin jeruk..sedap!
ReplyDeletewahhhh kak atie... terangkat la... walau perut dh kenyang tgk kailan ikan masin ni..huhuhu ada selera lg sepinggan kakakakka
ReplyDeletesayur kailan best sbb rangup je rs nye...kdg2 sy ratah je ;)
ReplyDeleteselamat petang atie,
ReplyDeletesuka sangat makan sayur kailan, panas2 lagi bar kuar kuali sudah kena terkam! he heheh ...sbb bila dah sejuk macam kurang pulak umphhhnya...
salam atie...
ReplyDeletesemalam pun ucu masak hailan ikan masin...ucu punya dah licin..
atie punya banyak la tak..minta sikit..