Thursday, July 7, 2011

Pajeri Nenas

Salam semua...slmt pagi di hari khamis.kepala pening lak awal pg tadi,sbbnya semlm tido lewat sampai kul 2 pg..... tunggu MyLaling balik dr Ipoh.walaupon dia msj suh tido dulu...tp mata nie xblh tido selg dia xsampai ke rumah..risau,dia drive mlm2.Alhmadllh,semlm selamat sampai dlm kul 1 lbh.sarapan tuk pg pon beli jer(sekali sekala kan?)..hihi.Tghari nie atie masak pajeri nenas(lama xbuat)....kuahnya atie lbhkn tuk di makan ngan nasi.buat pon xbyk,separuh nenas tu jer.Jom makan...

BAHAN-BAHAN :(sumber:K.nannie)

1 biji nenas -sederhana besar
5 cawan santan pekat
1 genggam udang kering
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 peket serbuk kari daging
4 camca besar kerisik
3 camca besar gula
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai .Basuh udang kering.

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau semua bahan dan masukkan udang kering . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dwngan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan gula , kerisik dan buah nenas . Masukkan garam secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api


18 comments:

  1. k.tie, plz hantar pajeri ni kat zana.. melelh air liur zana tgk pajeri ni.. kesukaan zana ni!! kalau dpt makan pajeri, mmg x pandang kiri kanan dah..

    tp lps kahwin semua mcm x bg zana mkn pajeri nenas.. takut kalau masa tu tgh pregnant ke walaupun sampai skrg ni zana masih belum pregnant.. kadang2, zana makan jer sbb dah x tahan sgt.. sbb sedap sgt!!!

    ReplyDelete
  2. Salam akak...respi kita sama laaa... inilah juadah yang arwah mak saya makan sebelum menutup mata.. dan hari sabtu minggu lepas pun saya masak pajeri nenas ni masa kenduri tahlil.

    ReplyDelete
  3. salam kak atie...wah ni mmg peberet izan ni...lama tak makan,nampak akak punye pajeri ni mmg menyelerakan...lagi2 makan dgn nasi panas..dah takyah lauk lain lagi...yummy!!

    ReplyDelete
  4. sedapnya atie...saya memang suka pajeri....mesti makan byk...kekekek...suka tengok kuah dia yg bergenang je minyak nye tu...hehehehe

    ReplyDelete
  5. Salam Atie,
    Huluqla mai sini semangkok, anak sulung akak suka sangat ngan pajeri nenas ni

    ReplyDelete
  6. hummmm yummmyyyy...suka sgt pajeri nenas

    ReplyDelete
  7. atie,
    pajeri nenas ni kan.... suami kakak sukaaaaa sgt! tapi kak amie jarang buat.... nantilah ada masa time cuti kena buat juga...

    ReplyDelete
  8. salam Zana..mmg poberet k.atie jgk.Betul tue,hati2 bila mkn..manatau zana pregnant ke!

    ReplyDelete
  9. Salam Noorma..sebak lak hati k.atie baca.semoga Arwah mak Noorma dicucuri rahmat.Al-fatihah.

    ReplyDelete
  10. salam mamaainurzariff...mmg kat rumah nie semua suker trutama anak pompuan atie tuh!

    ReplyDelete
  11. salam Quinnie..biasa blh perak atie time kenduri selalu masak pajeri nenas.

    ReplyDelete
  12. Salam K.Amie..HB akak suker yer.mmg kesukaan ramai org...sbb sedap!

    ReplyDelete
  13. ya ALLAH , sedapnya
    mmg my peberet nih.... meleleh ayaq liuq nih..dapnya !!!!

    ReplyDelete