Tuesday, July 5, 2011

Paru Goreng Kunyit.

Salam...slmt tghari semua.ada yg siap masak ker?.antara menu atie hari nie ialah goreng kunyit paru(semlm beli sikit jer)....nk cuba goreng berkunyit nih!biasa kawan2 guna ayam/daging....arini atie cuba paru lak.sedap gak.resepi ambik kat mesranet.nk BW jap..jom layan.daaaaaaaaaaa...

Bahan-Bahan:(wattie mesranet)
½ kg ayam(di potong kecil)-atie ganti paru
Bawang besar 2 biji(di mayang bulat)
Kacang panjang 8 tangkai(di potong panjang)-xder isi
Lada merah hidup 2 tangkai(di potong menyerong)
Minyak masak secawan
Serbuk kunyit
Sedikit Garam
Ajinomoto-X isi

Cara:
1.Ayam/paru di lumurkan dgn kunyit dan di goreng garing.setelah garing,angkat dan letak dlm pinggan lain.
2.Buang separuh minyak di dalam kuali.tumiskan pula bawang merah,cili hidup dan kacang panjang.
3.Letakkan garam dan ajinomoto.pastikan bahan tumisan tidak terlalu lembik.dan akhir sekali,masukkan ayam/paru yg telah di goreng tadi.kacau semuanya sehingga rata,dan angkat.
Cadangan Hidangan:
boleh di hias dengan daup sup dan bawang goreng.

15 comments:

  1. husband zana suka makan paru.. lps kahwin zana pun jadi suka makan paru.. kalau masak lebih, hantar la kat zana cikit yer k.tie.. hihihi

    ReplyDelete
  2. alamak..paru deqlis mmg tek reti makan laa.. en hubby pun tak reti makan...so mmg tak pernah masak paru nie... rasa aper??

    ReplyDelete
  3. sadapnyer...kalo bulan ramadhan.saya slalu beli buat buka pose...

    jom datang sini http://contestngiveaway.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

    ReplyDelete
  4. Assalam Ate,
    sedapnya paru goreng tu... Kak Amie suka makan gitu aje...

    ReplyDelete
  5. Salam zana...dulu2 pon k.atie xsuker gak tp bila mkn sambal kering paru ..terus suka!.sat lagi k.atie mai htr yer...

    ReplyDelete
  6. salam Deqlis..camna nk citer yer?hihi.cam rasa liat2 sikit bila gigit tp sedap...

    ReplyDelete
  7. salam meowwcat..biasa kat pasar Ramadhan mmg byk jual...

    ReplyDelete
  8. Salam K.Amie..masak apa pon sodapkan...hihi

    ReplyDelete
  9. baru je my husband bersungut nak makan daging goreng kunyit... paru ni selalu buat masak berlada.

    ReplyDelete
  10. atie...dah lamanya kita tak makan paru goreng cam ni....teringin plak rasanya...huhuhu

    ReplyDelete
  11. salam hazila..daging goreng kunyit lagi sedap!

    ReplyDelete
  12. alahai semangkuk jelok jer..ni saya tibai sorang2 je ni..akekeke

    ReplyDelete