Friday, July 1, 2011

Sambal Tumis Ikan Bilis +Terung Pipit

Salam Di hari Jumaat...permulaan bagi kedtgan bulan Julai.pejam-celik dah masuk 7 kan?.pantasnya masa berlalu,usia pon makin meningkat,semoga kematangan atie seiring dgn pertambahan usia.Alhamdllh,rezeki tuk kami hari ini antaranya ialah...sambal tumis ikan bilis + terung pipit(org jawa panggil pokak....ada sapa2 org jawa?hihi).kg atie lak panggil dgn nama 'terung kema'....ada tak geng2 terung kema kat sini.ngaku cepat!.Yg kelakarnya klu atie msk sambal nie...Mylaling akan kutip ikan bilisnya & atie suka kutip terung tu.korang nampak tak....terungnya byk.ikan bilisnya sikit?hikhik.Jom layan......
SAMBAL TUMIS BILIS TERUNG PIPIT(sumber:shahrose76)

Bahan-bahan

~ terung pipit dalam dua genggam - pecah-pecahkan sikit dengan lesung batu
~ ikan bilis segenggam
~ 2 biji bawang besar - blend
~ 1 bawang besar - di hiris
~ 5 Ulas bawang putih - blend
~ halia dalam sebesar ibu jari - blend
~ Ikan Bilis-ikut suka nk byk mana
~ sedikit air asam jawa
~ sesenduk cili kering - rebus dulu baru blend
~ garam gula

Cara memasaknya...

1. Panaskan kuali, masukkan minyak...goreng bawang merah yg dah dihiris tadi...jangan lama
sekejap saja..kemudian angkat, kemudian goreng ikan bilis ...pun sekajap jugak...
kemudian ketepikan...
2. Dengan minyak yang sama tumis dulu bahan yg diblend...bawang putih, bawang merah dan halia...dah naik bau baru masukkan cili kering yg dah diblend tadi...kacau hingga pecahminyak...
3.Masukkan garam gula..kacau lagi ...masukkan air asam jawa, bawang merah hiris danikan bilis yang dah di goreng sekejap bersama...
4.kemudian terung pipit, kacau kalau rasa keras terung pipit tu bolehla masukkan sedikit air...kacau sampai betul-betul masak angkat..

24 comments:

  1. Assalam atie,
    wah ada terung pipitlah kat sini..akak pernah masak tapi tak berapa reti nak masak..heheh..terung pipit ni kita kena rebus dulu ya?..
    sebab yang akak masak dulu..terung nya macam keras ler?..rupanya kena pecah2kan sikit dengan batu lesung ya..thanks for the info..

    ReplyDelete
  2. Assalam Atie,
    Kak Amie belum lagi makan nih.... tengok terung pipit tu teringat masa kecik2 dulu petik dgn bonda di kebun....terasa2 gatalnya bulu daun terung tu...bonda suka makan begitu saja, buat ulam tapi Kak Amie suka makan yang dimasak sambal begini.

    ReplyDelete
  3. Tak penah tengok terung pipit..
    Kalau myra kutip ikan bilis je mkn..hehheee

    ReplyDelete
  4. salam kak,
    teringat dulu2 masa kecik2.. arwah nenek suka buat sambal ni tp kami adik beradik cuma kutip bilis ja....

    terung tu sume bagi kat mak or makcik2 lelain.. hehehe

    ReplyDelete
  5. salam kak,
    teringat dulu2 masa kecik2.. arwah nenek suka buat sambal ni tp kami adik beradik cuma kutip bilis ja....

    terung tu sume bagi kat mak or makcik2 lelain.. hehehe

    ReplyDelete
  6. alahai terliur nya terung pipit tuu...rasa ketup ketap terung tu dlm mulut ni...

    ReplyDelete
  7. kak atie..org pahang panggil terung manggor.. mak pun suke masak gini. tapi sama la saya suke kutip ikan bilis je.. hehee

    ReplyDelete
  8. atie...dah lamanya kita tak makan terung pipit....suka buat ulam terung nih...kita memang suka terung...heheheheh

    ReplyDelete
  9. salamK.ayu..atie ketuk jer lam lesung baru biar pecah bijinya.akak xgheti makan...meh htr sini..hihi

    ReplyDelete
  10. salam K.Amie..ha'ah dulu2 lam kebun byk,sonok kutip!

    ReplyDelete
  11. salam myra..klu myra g pasar tani mmg selalu jumpa la..

    ReplyDelete
  12. salam D'anie..hikhik cam HB k.atie jer.K.atie mmg suker klu terung nie buat sambal tumis!

    ReplyDelete
  13. salam fieza..hikhik.mak yung jgn ngences udah la yer...

    ReplyDelete
  14. salam izah..lain tpt lain panggilannya yer.oooo izah pon kutip ikan bilis gak yer..hihi

    ReplyDelete
  15. salam quinnie...atie pon jarang jumpa,kebetulan g pasar ada lak org jual...1 henggit jer.

    ReplyDelete
  16. kak tie suka bagi resepi yg sedap.. lepas tu mulalah perut zana ni rasa lapar bila nmpk gmbr mknan yg akk buat tu.. hihihi

    ReplyDelete
  17. salam zana..xder la.umah org lain lagi best masakanya..jemput makna zana..bismillah...

    ReplyDelete
  18. assalam kak atie..sedap ni layan ngan nasi panas..terasa lapar la plak.,

    ReplyDelete
  19. akum kakatiey...atiey camnak booking jer akak jadi tukang masak kat umah hehehe..rajin betul dia...sayanglah kakatiey camnie..hehhe bak sepinggan bleh???

    ReplyDelete
  20. Salam Atie,
    Akak pun belum pernah makan terung pipit tu.... tp nampak cam sedap...leh cicah ngan roti la

    ReplyDelete
  21. Salam Atie,
    Akak pun belum pernah makan terung pipit tu.... tp nampak cam sedap...leh cicah ngan roti la

    ReplyDelete
  22. salam Lina..mmg nambah2 makna nasi bila msk sambal tumis camni..

    ReplyDelete
  23. salam Atiey..xder la rajen,tanggungjwb kita kan,HB nk makan.Jemput makan kt umah k.atie...

    ReplyDelete
  24. salam K.wattie,klu g pasar tani..rasanya ada org jual terung pipit nih!

    ReplyDelete